Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
Top raspunsuri
1.  Buzau
  100,00% (2/2)
2.  Cluj Napoca
  0,00% (0/1)
3.  Timisoara
  0,00% (0/1)
 
Top raspunsuri general
Toata lista
 
-    

ALBA Depozitul de deseuri de la Galda de Jos, ingropat in contestatii. Licitatia in valoare de 23 de milioane de euro pentru gasirea unui operator economic, suspendata de CNSC


Găsirea unui agent economic de anvergură care să opereze ”uzina” de deșeuri de la Galda de Jos, investiție de mare amploare finalizată de Consiliul Județean Alba, pare a fi o misiune chiar mai dificilă decât se așteptau autoritățile județene. 

Suma considerabilă pusă la bătaie a atras după sine un interes crescut a cel puțin 11 operatori economici, din țară și din străinătate, care au în spate firme de avocatură puternice prin intermediul cărora încearcă să obțină condiții economice cât mai favorabile lor.

Cu alte cuvinte, firmele care vor să pună mâna pe exploatarea depozitului ecologic de la Galda de Jos fac tot posibilul să elimine eventualele obligații financiare pe care le-ar putea avea odată cu preluarea amplasamentului, clădirilor, utilajelor, vizând profitul maxim. 

Cel mai contestat aspect se referă la valoarea redevenței pe care trebuie să o plătească viitorul operator al depozitului ecologic, în valoare totală de 1,8 milioane de lei (300.000 de lei redevența pentru terenul aferent depozitului ecologic și 1,5 milioane de lei redevența pentru bunurile de retur).

În consecință, licitația în valoare de circa 23 milioane de euro privind atribuirea contractului de concesiune pentru exploatarea depozitului ecologic de deșeuri de la Galda de Jos a fost suspendată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) până la judecarea pe fond a contestațiilor depuse de agenții economici nemulțumiți de condițiile cuprinse în caietul de sarcini. 

Decizia suspendării procedurii de licitație a fost luată cu o zi înainte de termenul final de depunere a ofertelor stabilit pentru 31 august, după trei amânări succesive.

Citește și: Groapa de gunoi de la Galda – O adevărată uzină de deşeuri, recent finalizată de către Consiliul Judeţean Alba

Pe perioada suspendării licitației, cel mult 30 de zile, nu mai pot fi depuse oferte și nu mai pot fi făcute clarificări. Suspendarea nu atrage automat după sine anularea licitației ci, din contră, este menită să prevină o producere a ei. Chiar dacă perioada de suspendare nu se va finaliza cu o anulare (caz în care ar trebui reluată întreaga procedură), tot se va înregistra o întârziere de cel puțin încă o lună, în condițiile în care investiția de la Galda a fost finalizată încă din primăvara acestui an.

Se așteaptă ca, odată cu preluarea ei de către un operator, prețul pentru depozitarea gunoiului menajer la consumatorii din județul Alba să scadă, în condițiile în care acestora nu li se vor mai băga pe gât scumpiri succesive justificate (în mod real sau nu) de costul cu drumul deșeurilor până la depozitul de la Târgu Jiu, spre exemplu.

Citeșe și: Licitație de aproape 26 de milioane de euro la Consiliul Județean Alba pentru concesionarea instalațiilor de gesionare a deșeurilor de la Galda de Jos

Motivul principal invocat de CNSC este că cel puțin două contestații depuse de firmele interesate nu ar putea fi soluționate în termen, ceea ce ar îngrădi posibilitatea participării acestora la licitație. 

Consiliul apreciază că luarea măsurii de suspendare a procedurii de atribuire în cauză este cu atât mai necesară cu cât scopul derulării unei proceduri de atribuire este acela de încheiere a contractului de achiziţie publică de care să beneficieze toate categoriile de interese, inclusiv interesul public. Or, în condiţiile în care, în urma analizei pe fond a dosarului cauzei, Consiliul ar constata că s-ar “fi putut efectua remedieri la documentaţia de atribuire (clarificările aduse acesteia), dar nu ar mai putea fi luate măsurile de remediere întrucât au fost deja depuse oferte, este evident că, prin nesuspendarea procedurii, anularea ei ar fi inevitabilă, anulare care ar necesita costuri suplimentare de la bugetul de stat.

În aceste condiţii, Consiliul stabileşte că măsura suspendării procedurii de atribuire este tocmai aceea de a preveni eventuala anulare a ei, care, în cazul de faţă, are o valoare estimată considerabilă, de 106.180.632,04 lei, fără TVA, iar interesul public ar fi şi mai grav afectat”, se arată în decizia de suspendare a CNSC.

Depozitul de la Galda face parte dintr-un proiect mai amplu al Consiliului Județean Alba – ”Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”, cu o valoare totală de 60.257.187 de euro, din care cheltuieli eligibile fără TVA 42.204.680 de euro. Investiţia este finanţată din fonduri europene, alocaţii bugetare, fonduri proprii. Unirea

04.09.2017
141 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Abrud
Aiud
Alba Iulia
Albac
Baia de Aries
Blaj
Campeni
Cugir
Ocna Mures
Sebes
Teius
Unirea
Zlatna


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Taraba cu ziare
Nu exista publicatii in judetul Alba pentru ziua de azi.


 
Informatii din Alba

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
 
Cei mai activi primari din ultimele 7 zile
Dragos Victor Chitic (PNL) Dragos Victor Chitic (PNL)
Piatra Neamt
(2 raspunsuri
)
Gabriel Mutu (PSD) Gabriel Mutu (PSD)
Bucuresti - Sect. 6
(2 raspunsuri
)
Florin Tiberiu Iacob Ridzi (PNL) Florin Tiberiu Iacob Ridzi (PNL)
Petrosani
(1 raspuns
)
Ionut Pucheanu (PSD) Ionut Pucheanu (PSD)
Galati
(1 raspuns
)
Florea Daniel (PSD) Florea Daniel (PSD)
Bucuresti - Sect. 5
(1 raspuns
)
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design