Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

BANEASA, de la oras la comuna. Cetatenii, linistiti ca nu vor plati pentru schimbarea documentelor

Primaria Baneasa
Foto: Cuget Liber

Primarul din Băneasa, Paul Coliş, le dă asigurări cetăţenilor din localitate că trecerea de la statutul de oraş la cel de comună nu-i va afecta financiar. În ultima perioadă, au apărut tot mai multe voci care susţin că schimbarea documentelor îi va face pe locuitori să bage mâna în buzunar pentru preschimbarea unor acte în care să se specifice schimbarea categoriei localităţii.

Zvonurile au fost, însă, infirmate de şeful administraţiei publice locale.

Nu-i va costa nimic dacă îşi schimbă cărţile de identitate! Şi aşa actele se schimbă din 10 în 10 ani şi atunci se va opera şi modificarea privind statutul localităţii. Cetăţenii să stea liniştiţi că nu vor trebui să plătească nimic. Din contră, această modificare este pentru noi un câştig. 

Cu trecerea timpului, ca efect al crizei economice şi al unor restricţii bugetare generalizate pe tot cuprinsul ţării, nivelul unora dintre indicatorii de urbanizare a scăzut semnificativ în raport cu data declarării ca oraş a UAT Băneasa. În acelaşi timp, unele instituţii de interes public, cum ar fi Judecătoria, spitalul, Parchetul, care se constituie în indicatori şi argumente de urbanizare a UAT Băneasa nu mai funcţionează. Infrastructura de drumuri, reţele de utilităţi publice şi gradul de echipare edilitară nu mai sunt la nivelul cerut pentru un oraş. Ca efect al crizei economice a scăzut în mod vizibil nivelul de trai şi puterea de cumpărare a populaţiei oraşului, influenţând în mod negativ posibilitatea acestora de a plăti taxe şi impozite locale specifice unui oraş. După intrarea României în UE cele mai mari sume de bani s-au alocat prin PNDR, care finanţează proiecte de dezvoltare rurală. Din cauză că avem statutul de oraş noi nu am putut accesa aceste fonduri nici pentru proiecte publice nici pentru cele private, dezavantajând atât populaţia, cât şi pe operatorii economici. Acestea sunt doar câteva dintre argumentele pentru care am dorit să trecem la statutul de comună”, a mai spus primarul Paul Coliş.

Pe de altă parte, el a menţionat că, deocamdată, nu s-a operat nicio modificare legală în privinţa schimbării categoriei localităţii din oraş în comună.

Am trimis la Prefectură tot ce era necesar după organizarea referendumului. Mai departe se ocupă această instituţie”, a menţionat şeful administraţiei din Băneasa

La rândul lui, prefectul Adrian Nicolaescu a declarat că documentele urmează parcursul legal.

Am primit tot ce era necesar de la Băneasa şi, la rândul nostru, am trimis toată documentaţia pentru informare la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi la Ministerul Dezvoltării. Mai departe, se va promova o iniţiativă legislativă care va ajunge în Parlament, iar schimbarea categoriei localităţii se va face prin lege”, a explicat prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu

Cetăţenii din oraşul Băneasa au fost prezenţi, duminică, 11 iunie, la urne, unde au participat la referendumul ce a avut loc în localitate, iniţiat de actualul primar Paul Coliş. Ei au trebuit să răspundă cu „DA” sau „NU” la următoarea întrebare: „Sunteţi de acord ca UAT Băneasa să-şi schimbe statutul din oraş în comună?”.

La final, a reieşit că cei mai mulţi locuitori vor să se revină la statutul de comună. Potrivit reprezentanţilor administraţiei publice locale, din cei 1.699 de cetăţeni prezenţi la urne, 1.528 au răspuns cu „DA”, alţi 142 au răspuns cu „NU”, iar 29 de buletine de vot au fost declarate nule. În consecinţă, condiţiile de validare a Referendumului au fost îndeplinite.

Localitatea Băneasa a fost declarată oraş în anul 2004, conform Legii 351/2001, ca urmare a diligenţelor depuse de fostul edil Nicolae Coman. Pe atunci, şeful administraţiei locale le promitea cetăţenilor o viaţă ca la oraş, cu locuri de muncă şi atragerea de fonduri europene care să ducă la dezvoltarea urbei. Între timp, nimic din cele spuse nu s-a adeverit, Băneasa fiind chiar o localitate mai săracă decât unele localităţi cu statut de comună. În schimb, cetăţenii s-au ales cu taxe mai mari, conform statutului de oraş. CugetLiber

07.07.2017
207 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

23 August
Agigea
Albesti
Baneasa
Cernavoda
Constanta
Eforie
Harsova
Mangalia
Medgidia
Murfatlar
Navodari
Negru Voda
Ovidiu
Techirghiol
Tuzla


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Constanţa pentru ziua de azi.


 
Informatii din Constanţa

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
 
Cei mai activi primari din ultimele 7 zile
Nicolae Robu (PNL) Nicolae Robu (PNL)
Timisoara
(9 raspunsuri
)
Gabriel Mutu (PSD) Gabriel Mutu (PSD)
Bucuresti - Sect. 6
(1 raspuns
)
Florin Tiberiu Iacob Ridzi (PNL) Florin Tiberiu Iacob Ridzi (PNL)
Petrosani
(1 raspuns
)
Ionut Pucheanu (PSD) Ionut Pucheanu (PSD)
Galati
(1 raspuns
)
Florea Daniel (PSD) Florea Daniel (PSD)
Bucuresti - Sect. 5
(1 raspuns
)
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design