Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

BRASOV: Primarul George Scripcaru atrage atentia ca impotriva Romaniei va fi lansata o noua procedura de infringement

Primarul George SCripcaru

Dacă nu-și rezolvă problemele cu canalizarea în toată țara, România va intra în procedura de infringement la finele acestui an. În momentul în care a intrat în Comunitatea Europeană, țara noastră și-a luat angajamentul ca toate localităţile din România să aibă canalizare până la sfârşitul anului 2018, însă realitatea şi cifrele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că suntem departe de îndeplinirea termenelor asumate.

Acest serviciu de care ar trebui să beneficieze toţi cetăţenii nu este altceva decât un sistem de canale şi conducte care adună apele menajere din mai multe surse pentru a le evacua împreună. De asemenea, evacuarea aceasta nu trebuie făcută oricum, ci conform normelor europene privind protecţia mediului înconjurător prin intermediul staţiilor de epurare.

Astfel, datele INS arată că la sfârşitul anului 2014, doar 47% din populaţia țării aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare. Doi ani mai târziu, procentul a crescut aproape nesemnificativ, numărul locuitorilor care aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare reprezentând 49,2% din populaţia rezidentă a României.

Așadar, peste jumătate dintre români au wc în curte sau, în cel mai bun caz, dispun de fose septice individuale, având, aşadar, toaleta în interiorul locuinţei.

Chiar dacă județul Brașov stă ceva mai bine la acest capitol, comparativ cu multe alte zone ale țării, și aici sunt destule deficiențe. Statistica din 2016 arată că la Brașov, 89,3% din populație aveau locuințele racordate la rețeaua de alimentare cu apă, pe când canalizare, doar 72,2%.

Cu aceste cifre în față, putem afirma că sunt slabe șanse, aproape imposibil să scăpăm de măsura cu care suntem amenințați de CE.

Asupra acestui aspect a atras atenția și primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, într-o conferință de presă susținută la sfârșitul lunii decembrie.

În momentul de față nu putem spune că stăm foarte bine la acest capitol. Brașovul, atât ca oraș, cât și ca județ, are o problemă, pentru că această necesitate nu este acoperită. Și astăzi sunt locuințe care nu sunt conectate la rețeaua de canalizare. România are un angajament asumat din acest punct de vedere, iar în 2018 este termenul la care țara ar fi trebuit să fie branșată toată la rețeaua de canalizare”, a subliniat edilul brașovean.

Cele mai mari probleme sunt în zona Bartolomeu - Stupini, unde a fost realizată reţeaua de canalizare în mare parte, dar nu şi colectorul care să transporte apele uzate la staţia de epurare de la Feldioara.

În ceea ce ne privește pe noi, de vreo trei luni suntem în discuții cu Compania Apa pe această temă. Cel puțin să avem o previziune și un proiect care să fie prezentate atunci când vom fi solicitați. Zona Bartolomeu - Stupini este cea mai afectată, cu cele mai multe locuințe care nu sunt branșate la rețeaua de canalizare. Și acum sunt locuințe care se construiesc, cu avize de pricipiu eliberate de operatorul de apă-canal pentru proiecte care prevăd la alte soluții decât cea de canalizare, precum fose septice sau alte tipuri de amenajări. De asemenea, sunt eliberate avize pentru reţeaua de alimentare cu apă, fără a solicita şi existenţa unui sistem de canalizare. Va trebui să discutăm această situaţie şi cu cei din Consiliul Judeţean Braşov, care este asociat la Compania Apa, deţinând, ca şi noi, peste 40% din acţiuni”, a precizat primarul.

Amintim că împotriva României au fost lansate de câțiva ani procedurile de infrigement pentru calitatea aerului şi managementul deşeurilor, iar anul trecut pentru legea hipermarketurilor.

Procedura de infringement, în sine, presupune procesul prin care Comisia Europeană atenționează un stat membru al Uniunii Europene că încalcă o obligație. Aceasta se poate referi la încorporarea completă a unei directive în legislația națională până la un anumit termen limită sau neaplicarea legislației europene în mod corect. Dacă nu se ajunge la o înțelegere în termenul stabilit, țara respectivă urmează să fie dată în judecată la Curtea Europeană de Justiție. MyTex

03.01.2018
198 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Bran
Brasov
Codlea
Fagaras
Ghimbav
Harman
Predeal
Rasnov
Rupea
Sacele
Victoria
Zarnesti


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Braşov pentru ziua de azi.


 
Informatii din Braşov

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design