Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

CLUJ Emil Boc tine cu dintii de terenul de la Expo Transilvania: "Cu toate mijloacele voi apara zona"; Primaria se apuca de reabilitat statui

Primarul Emil Boc

În 2006, municipalitatea a concesionat pentru 49 de ani 5 hectare de teren societății Nervia, care urma să ridice un centru expozițional, dar și clădiri de apartamente și birouri. Nervia SRL are și o suprafață în proprietate acolo, de 150.000 de metri pătrați. Firma are printre acționari spanioli, dar și pe Ambrus Adam, patronul Amera Tower SRL, unul dintre sponsorii campaniei electorale locale a UDMR. Ambrus se plânge că a fost păcălit de municipalitate în proiectul Nervia; conform vechiului plan urbanistic general nu avea voie să construiască, dar i s-a promis că cel nou va fi mai permisiv, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

În "groapă" există prevăzută zonă verde atât în vechiul PUG, cât și în cel nou. Acum părțile sunt în proces, iar Nervia a repurtat anul acesta o primă victorie. Procesul este acum în faza apelului.

"Noi nu putem nici măcar să concesionăm altcuiva terenul, pentru că este în litigiu. Dezvoltatorul se încăpățânează să construiască. Cu toate mijloacele voi apăra zona", a spus Emil Boc.

Conform contractului de concesiune, Nervia urma să plătească Primăriei o redevență de 200.000 de euro pe an. Aceasta nu a fost plătită decât în primii trei ani, după care dezvoltatorul, dacă tot nu a reușit să înceapă construcția, a decis să oprească plățile. Aceasta este speța dintre-un alt proces, de data asta intentat de Primăriei societății Nervia.

Între timp, și planurile societății s-au schimbat. Ambrus a recunoscut în presă că Nervia nu mai este interesată să construiască obiectivele asumate în contractul cu Primăria Cluj Napoca, tocmai pentru că ar fi trecut prea mulți ani de la semnarea acestuia: "Da, în 2007 aveam un proiect frumos pentru acest teren. Însă piața era alta atunci. Acum, în 2017 lucrile s-au schimbat mult. Încă nu știm ce vom construi, rămâne să luăm o decizie în sensul acesta și să venim cu un nou proiect". ZiuaDeCluj

Cu ocazia centenarului Marii Uniri, Primăria dorește ca statuii marilor eroi români să arate impecabil.

Primarul Emil Boc a anunțat că municipalitatea intenționează să reabiliteze monumentul lui Mihai Viteazu, din centrul Clujului. Acesta nu este însă singurul grup statuar care va purta haine nou cu ocazia centenarului Marii Uniri.

Primăria a scos la licitație lucrările de primă intervenție la grupul statuar Horea, Cloșca și Crișan, de lângă Grand Hotel Napoca. Monumentul este degradat. 

"Sub acțiunea îndelungată a factorilor de mediu urban (fizici, chimici, biologici), componentele ansamblului structural au ajuns într-o stare înaintată de degradare. La partea superioară a platformei s-a infiltrat apă pe sub placaj, ceea ce a dus la erodarea aderenței plăcilor. Din această cauză, plăcile de pe fețele laterale ale soclului au început să se desprindă și să cadă, ceea ce a favorizat pătrunderea precipitațiilor în structura postamentului. (...) Grupul statuar Horea, Cloșca și Crișan necesită intervenții în primă urgență pentru reparații la soclu, prin completarea cu plăci de travertin noi și remontarea celor vechi, inclusiv curățarea și impermeabilizarea suprafeței placate", se arată în caietul de sarcini.

Statuia a fost realizată de sculptorul Ion Vlasiu și a fost dezvelită în 1974. Horea, Cloșca și Crișan au fost conducătorii răscoalei din 1784, o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc. Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național. A izbucnit la 1 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități și trași pe roată. În 30 ianuarie 1785 a căzut prizonier și Crișan, vândut de nouă țărani greco-catolici din Cărpeniș. Acesta s-a spânzurat în închisoare.

Și ansamblul statuar Mihai Viteazu va fi reabilitat. Lucrările sunt în faza de licitație a lucrărilor, care ar urma să fie executate în 2018. 

"Statuia lui Mihai Viteazu este în procedură de licitație. Am obţinut avizul de la Comisia de Monumente, astfel încât statuia să fie reabilitată şi anul 2018 să ne găsească cu statuia reabilitată. Anul acesta va fi gata, eventual, licitaţia, şi lucrările să se desfăşoare în 2018. Nu e o procedură foarte simplă. Aici foarte puţini sunt cei care au dreptul să efectueaze asemenea lucrări după un studiu prealabil care să arate cum va arăta statuia, cu aprobările Comisiei de Monumente şi a foarte multor structuri de specialitate", a spus primarul Emil Boc.

Boc a mai precizat că la Cluj urmează să mai fie amplasate două statui: a primului mitropolit ortodox al Clujului, Bartolomeu, și a cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu. ZiuaDeCluj

07.12.2017
682 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Campia Turzii
Cluj Napoca
Dej
Floresti
Gherla
Gilau
Huedin
Turda


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Taraba cu ziare
Nu exista publicatii in judetul Cluj pentru ziua de azi.


 
Informatii din Cluj

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design