Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
Top raspunsuri
1.  Buzau
  97,47% (77/79)
2.  Piatra Neamt
  61,11% (22/36)
3.  Timisoara
  67,86% (19/28)
4.  Bucuresti - Sect. 4
  68,42% (13/19)
5.  Gherla
  100,00% (11/11)
6.  Galati
  31,25% (5/16)
7.  Voluntari
  50,00% (3/6)
8.  Pitesti
  20,00% (3/15)
9.  Targu - Jiu
  40,00% (2/5)
10.  Bucuresti - Sect. 5
  16,67% (2/12)
 
Top raspunsuri general
Toata lista
 
-    

CONSTANTA Primarul Decebal Fagadau: Parcul Arheologic este blestemul meu

Primarul Decebal Fagadau

În plin sezon estival, parcul din centrul Constanţei cunoscut sub titulatura de Parcul Arheologic, arată în continuare ca după război, cu tranşee, gunoaie şi bălării cât casa. 

Dacă până anul trecut reprezentanţii administraţiei publice locale arătau cu degetul către contestatarii licitaţiilor ce vizau lucrările ce ar fi urmat să fie plătite din fonduri europene, ulterior, au fost invocate fel şi fel de alte scuze.

Actualmente, parcul este împrejmuit cu sârmă ghimpată şi înconjurat de bălării, imagine care lasă un gust amar nu numai constănţenilor care aşteaptă de ani de zile să se recreeze în acest loc, dar şi turiştilor care vizitează Constanţa. În interior, se pot vedea câţiva muncitori care, uneori, muncesc. 

În realitate, termenele de finalizare înaintate până acum de edilul Decebal Făgădău nu au fost respectate din diverse motive. Ba că a fost vremea rea de vină, ba că nu au sosit materialele de construcţie din străinătate, scuze se găsesc mereu. În acest context, iniţial, au fost anunţate ca termene de finalizare data de 1 mai 2017, apoi 15 iunie 2017. Ba chiar şi în scrisoarea transmisă constănţenilor la începutul acestui an, primarul Decebal Făgădău le promitea constănţenilor că reabilitarea acestui parc va fi terminată în cursul acestui an. 

În momentul de faţă, cu toate că edilul Constanţei nu a mai vrut să specifice un alt termen de teamă că nu ar putea fi respectat, pe plăcuţa care anunţă reabilitarea lucrării se poate vedea că termenul de finalizare este menţionat că va avea loc la data de 23 noiembrie 2018, mai exact la 48 de luni de la începerea lucrărilor din 23 noiembrie 2016. 

Cred că parcul acesta este blestemul meu! Când credeam că nu mai este mult până terminăm, a fost nevoie de regândirea sistemului de branşamente la reţeaua de apă şi canalizare. Trebuie să facem alte deconturi ce urmează să fie trecute prin Consiliul Local. Acum aşteptăm avizele pentru a continua lucrările”, a declarat primarul Decebal Făgădău, întrebat fiind când se vor termina lucrările la Parcul Arheologic. 

Parcul Arheologic din Constanţa, care expune în aer liber vestigiile rămase din Cetatea Tomis, din perioada romano-bizantină, ar fi trebuit să fie reabilitat şi modernizat cu fonduri europene câştigate în 2013. 
Fonduri europene care au fost pierdute din cauza unor licitaţii contestate. 

Valoarea totală a proiectului era de 20.516.420 lei, din care contribuţia proprie a municipalităţii ar fi urmat să fie de 448.352 lei. Anul trecut, reprezentanţii administraţiei publice locale au explicat că lucrările au fost sistate deoarece firma care a pierdut licitaţia a acţionat în instanţă Primăria Constanţa, dar şi firma care a câştigat realizarea proiectului şi începuse deja lucrările în parc.

În luna ianuarie 2016, magistraţii au admis cererea SC Euromateria SRL - SC Rico SRL, în contradictoriu cu pârâţii Municipiul Constanţa şi asocierea SC Mobitom SA - SC Pomacost SA. Practic, instanţa a anulat decizia prin care oferta depusă de asocierea SC Euromateria SRL - SC Rico SRL a fost declarată inacceptabilă. 

Mai mult, magistraţii au anulat decizia privind desemnarea ofertei câştigătoare, raportul procedurii şi actele subsecvente. În plus, a obligat Municipiul Constanţa să reia procedura de achiziţie, reevaluarea ofertei depuse de asocierea SC Euromateria SRL - SC Rico SRL şi reluarea procedurii de selecţie cu includerea ca ofertă admisibilă a ofertei depuse de asocierea SC Euromateria SRL - SC Rico SRL. 

Din păcate, licitaţia a fost contestată, din nou, de aceeaşi firmă, iar între timp, termenul de finalizare impus de Uniunea Europeană a expirat. 

Practic, pe bani europeni, se dorea ca parcul să reprezinte unul dintre punctele de atracţie importante ale oraşului. O escapadă în Parcul Arheologic din Constanţa ar fi trebuit să însemne mai mult decât o plimbare relaxantă, deoarece vestigiile prezente reprezintă o adevărată lecţie de istorie despre locul pe care este aşezat. 

Mai mult, aleile pietonale şi carosabile ar fi fost pavate cu granit şi pentru că, în mod general, parcul este universul copiilor, în interior ar fi fost amenajate două locuri de joacă pentru cei mici. Nici iubitorii de sport nu erau uitaţi deoarece ar fi fost amenajat un loc special de fitness urban. 

Totodată, un loc special urma să fie pus la dispoziţia iubitorilor de animale de companie. Prin acest proiect grandios, spaţiul verde urma să fie îmbogăţit cu 300 de arbori înalţi, 218 arbuşti şi 22.245 metri de gard viu. Ca o noutate, parcul ar fi avut şase cişmele şi două fântâni arteziene şi întregul loc ar fi fost supravegheat de un sistem video.

Ulterior, după pierderea fondurilor europene, lucrările la Parcul Arheologic de lângă Primăria Constanţa au fost reluate în noiembrie 2016. Acestea se realizează cu fonduri ale municipalităţii, în valoare de 15 milioane de lei şi constau în reabilitarea aleilor, un sistem nou de iluminat, amenajarea fântânilor, înlocuirea în totalitate a gardului viu, restaurarea statuilor existente în parc şi aducerea unor obiecte antice de la Muzeul de Istorie şi Arheologie. CugetLiber

05.07.2017
213 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

23 August
Agigea
Albesti
Baneasa
Cernavoda
Constanta
Eforie
Harsova
Mangalia
Medgidia
Murfatlar
Navodari
Negru Voda
Ovidiu
Techirghiol
Tuzla


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Constanţa pentru ziua de azi.


 
Informatii din Constanţa

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
 
Cei mai activi primari din ultimele 7 zile
Constantin Toma (PSD) Constantin Toma (PSD)
Buzau
(30 raspunsuri
)
Cornel Ionica (PSD) Cornel Ionica (PSD)
Pitesti
(5 raspunsuri
)
Ionut Pucheanu (PSD) Ionut Pucheanu (PSD)
Galati
(3 raspunsuri
)
Florea Daniel (PSD) Florea Daniel (PSD)
Bucuresti - Sect. 5
(3 raspunsuri
)
Ilie Bolojan (PNL) Ilie Bolojan (PNL)
Oradea
(2 raspunsuri
)
Marcel-Laurentiu Romanescu (PNL) Marcel-Laurentiu Romanescu (PNL)
Targu - Jiu
(1 raspuns
)
Dragos Victor Chitic (PNL) Dragos Victor Chitic (PNL)
Piatra Neamt
(1 raspuns
)
Ioan Neselean (PSD) Ioan Neselean (PSD)
Gherla
(1 raspuns
)
Dan Boboutanu (PSD) Dan Boboutanu (PSD)
Hunedoara
(1 raspuns
)
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design