Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
Top raspunsuri
1.  Buzau
  100,00% (3/3)
2.  Cluj Napoca
  0,00% (0/3)
3.  Petrosani
  0,00% (0/1)
4.  Iasi
  0,00% (0/1)
5.  Timisoara
  0,00% (0/1)
 
Top raspunsuri general
Toata lista
 
-    

Consiliul Județean CLUJ este obligat sa ia masuri pentru evitarea unei poluari masive in zona rampei de gunoi de la Pata Rat; 640 de treceri de pietoni vor fi iluminate

Marius Manzat, vicepresedintele CJ Cluj

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj a dispus, printr-o hotărâre votată pe 8 septembrie, ca reprezentanţii Consiliului Judeţean să ia, în regim de maximă urgenţă, măsurile necesare pentru eliminarea unui bazin de 6.000 de metri cubi de levigat, lichid toxic rezultat din dizolvarea deşeurilor depozitate în groapa de gunoi a oraşului, de la Pata Rât.

Prefectul Aurel Cherecheş a declarat la finalul şedinţei CJSU Cluj că în zona rampei de gunoi de la Pata Rât, în prezent închisă, s-a format un bazin de levigat pe o suprafaţă de 3 hectare care este un important factor de poluare.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj cere Consiliului Judeţean Cluj luarea unor măsuri urgente pentru stoparea poluării înregistrate în zona alunecărilor de teren de pe fosta rampă de gunoi de la Pata Rât. Este o situaţie potenţial generatoare de situaţii de urgenţă. Sunt circa 6.000 de metri cubi de levigat, un lac pe 3 hectare, plus o altă cantitate care se scurge pe albia pârâului Zăpodie, secată momentan. Este un fenomen de poluare masivă a acestui pârâu, cu impact asupra mediului şi sănătăţii populaţiei. Analizele de laborator au înregistrat depăşiri ale unor substanţe toxice care sunt foarte periculoase pentru mediu şi sănătatea populaţiei, dacă oamenii ar intra în contact cu ele“, a spus Cherecheş.

Potrivit măsurătorilor efectuate, nivelul materiilor în suspensie au o valoare care depăşeşte de 4,8 ori limitele legale, consumul chimic de oxigen are valori de 48 de ori mai mari, clorurile de 12 ori, iar azotatul amoniacal de 750 de ori mai mari.

Conform hotărârii votate vineri, măsurile care trebuie implementate de CJ Cluj se referă la eliminarea levigatului şi efectuarea unei breşe în masa deşeurilor care colmatează albia pârâului Zăpodie pentru drenarea cantităţii de levigat acumulat.

Prefectul a avertizat că aceste măsuri sunt necesare nu doar pentru că în urmă cu câteva săptămâni a avut loc o alunecare a deşeurilor, ci şi pentru că situaţia se poate înrăutăţi cu timpul. “Dacă trece iarna peste lacul respectiv de levigat, cu siguranţă vom avea o situaţie de urgenţă”, a precizat prefectul Clujului.

La rândul, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mânzat, a afirmat că emiterea hotărârii CJSU de vineri era importantă pentru instituţia pe care o reprezintă, deoarece astfel se pot lua măsuri într-un ritm mai accelerat. 

“Consiliul Judeţean Cluj a avut nevoie în primul rând de acest act al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Începând de astăzi, Consiliul Judeţean, prin antreprenor, poate să acţioneze în ritm accelerat, de îndată. Este tipul de document care permite acest lucru. Situaţia de acolo încă nu este finalizată şi nu se va finaliza mâine. Toată lumea, constructorul, beneficiarul, experţii, proiectanţii lucrează de atunci de când s-a produs evenimentul pentru a găsi soluţiile optime pentru a stopa acest fenomen”, a spus Mânzat.

El a precizat că una dintre soluţiile propuse este achiziţionarea unei staţii care să permită epurarea levigatului, pentru ca acesta să nu ajungă în râul Zăpodie şi implicit în Someş. 

“Nu ştim când se va realiza exact, capacitatea staţiei o calculează experţii, iar când vom avea tipul de staţie pe care va trebuie să îl achiziţionăm, indiferent unde s-ar afla, o să-l achiziţionăm. Vom aloca bani. Costurile nu le ştim pentru că nu avem capacitatea exactă a staţiei. Costurile vor fi aferente capacităţii. Consiliul Judeţean Cluj va suporta aceste costuri”, a mai spus vicepreşedintele CJ.

La finalul lunii iulie a avut loc o dislocare a pământului cu care s-au acoperit deşeurile de la rampa de gunoi neconformă de la Pata Rât, cât şi a deşeurilor, pe o lungime de 300 de metri, blocând pe 120 de metri albia pârâului Zăpodie.

Într-o notă de constatare de la începutul lunii august, întocmită de mai multe instituţii, se arată că deşeurile dislocate din corpul depozitului de la Pata Rât reprezintă aproximativ 15-20% din volumul acestuia.

Rampa de gunoi de la Pata Rât este, în mod oficial, închisă de aproximativ doi ani. În apropierea rampei de gunoi a oraşului Cluj-Napoca ar fi trebuit să funcţioneze un Centru Integrat de Management al Deşeurilor. Proiectul, amplasat pe suprafaţa de la Pata Rât, a început în 2012, beneficiind de fonduri europene, însă până în prezent construcţia nu a putut fi finalizată de Consiliul Judeţean Cluj din cauza unor probleme de proiectare. AGERPRES

În 2015, fostul consilier local Ioan Bîldea îi propunea primarului Emil Boc iluminarea trecerilor de pietoni pentru reducerea accidentelor. Propunerea sa a fost preluată de la cetățenii care au venit cu această idee. Deși atunci primarul Emil Boc nu a luat în considerare proiectul, acum Primăria Cluj-Napoca a decis că nu ar strica totuși ca trecerile de pietoni să fie iluminate.

Primăria Cluj-Napoca va achiziționa și monta un sistem de iluminare cu LED a trecerilor de pietoni nesemaforizate din oraș pentru reducerea accidentelor și a riscului de accidente. În total, 640 de treceri de pietoni vor fi iluminate.

“Statisticile arată că zonele cu treceri de pietoni prezintă un risc crescut de accidente rutiere atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Adesea, conducătorul auto nu cunoaşte traseul pentru a identifica cu uşurinţă zona în care intră în contact cu pietonii. Locul în care pietonii traversează strada trebuie să fie foarte vizibil pentru şofer atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii. Realizarea unui iluminat adecvat pe timpul nopţii îmbunătăţeşte în mod cert vizibilitatea şi siguranţa participanţilor la trafic. Reducerea numărului de accidente se datorează în principal apariţiei iluminatului deoarece rata lor de producere pe timpul zilei a rămas neschimbată”, se arată în caietul de sarcini.

Sistemul de iluminat LED va avea senzori care vor detecta mișcarea pietonilor. Atunci când trecerea de pietoni nu este folosită, nivelul iluminatului va fi scăzut și va fi la putere maximă atunci când pietonii vor folosi trecerea.

Potrivit documentului, soluţia propusă se bazează pe aparate de iluminat moderne de înaltă performanţă din punct de vedere energetic utilizând tehnologie LED, cu o durată de viaţă mai lungă, de circa 100.000 de ore de funcţionare, reducându-se astfel numărul de înlocuiri ale lămpilor şi costurilor aferente. Se vor monta senzori de ceaţă, ploaie, şi se va studia posibilitatea utilizării de energii regenerabile pentru alimentarea corpurilor de iluminat.

Această idee nu este una nouă. În urmă cu doi ani, consilierul local Ioan Bîldea propunea conducerii Primăriei suprailuminarea trecerilor de pietoni, după ce el, la rândul lui, a primit de la cetățeni această soluție. Bîldea îi scria lui Emil Boc, într-o solicitare să urgenteze acest proiect mai ales că din 2013 cetățenii au propus iluminarea trecerilor de pietoni. Mai multe in Ziar de Cluj.

11.09.2017
233 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Campia Turzii
Cluj Napoca
Dej
Floresti
Gherla
Gilau
Huedin
Turda


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Taraba cu ziare
Nu exista publicatii in judetul Cluj pentru ziua de azi.


 
Informatii din Cluj

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
 
Cei mai activi primari din ultimele 7 zile
Dragos Victor Chitic (PNL) Dragos Victor Chitic (PNL)
Piatra Neamt
(2 raspunsuri
)
Gabriel Mutu (PSD) Gabriel Mutu (PSD)
Bucuresti - Sect. 6
(2 raspunsuri
)
Florea Daniel (PSD) Florea Daniel (PSD)
Bucuresti - Sect. 5
(1 raspuns
)
Nicolae Robu (PNL) Nicolae Robu (PNL)
Timisoara
(1 raspuns
)
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design