Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Gheorghe Falca: Investitiile reprezinta 39 la suta din bugetul municipiului ARAD

Primarul Gheorghe Falca

Investiţii reprezintă 39% din bugetul pe anul 2018 al municipiului Arad, cu toate că acesta este cu 74.000 lei decât cel de anul trecut, ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, a declarat primarul Gheorghe Falcă. Potrivit edilului, în acest an municipalitatea arădeană are un buget general de venituri şi cheltuieli în sumă totală de 623.513.000 lei, în timp ce, anul trecut, acesta s-a ridicat la 697.314.000 lei.

Drept urmare, municipalitatea a fost nevoită să depună un efort mai mare pentru a găsi soluţii de a acoperi cele aproape 74.000 lei din cotele defalcate pe venit, pierdute odată cu modificarea Codului Fiscal. În cele din urmă însă, s-a reuşit o dimensionare a bugetului astfel încât să răspundă tuturor necesităţilor municipiului Arad în 2018, de la asigurarea sumelor pentru domeniile de activitate care trebuie finanţate de la bugetul local, la cele pentru finanţarea de investiţii noi sau în derulare, cele pentru susţinerea educaţiei, precum şi sumele necesare finanţării programelor sociale, culturale şi sportive. Cu toate că “revoluţia fiscală” punea la finele anului trecut un mare semn de întrebare în dreptul investiţiilor, totuşi în 2018, la Arad accentul cade tot pe dezvoltare. Mai exact investiţiile reprezintă 39% din bugetul general“, a afirmat Gheorghe Falcă.

Conform acestuia, un procent de 67% din bugetul alocat investiţiilor, reprezentând 163.983.000 lei, va fi folosit pentru continuarea lucrărilor începute, pentru lucrări noi au fost alocaţi 40.849.000 lei, reprezentând un procent de 17%, iar restul – achiziţii de bunuri şi alte cheltuieli.

Majoritatea investiţiilor care se vor derula în anul 2018 vor fi realizate din fonduri de la bugetul local şi excedentul bugetar, în sumă de 194.533.000 lei. Investiţiile din credite externe reprezintă 16% din totalul propus pentru 2018 şi se ridică la 47.780.000 lei, iar investiţiile din proiecte sunt estimate la 40.039.000 lei.

Din lista de lucrări propuse să fie demarate în acest an se pot aminti investiţiile în spitalele aflate în administrarea Consiliului Local Municipal (4.896.000 lei), regenerarea urbană a spaţiilor din zona blocurilor de locuinţe (27.900.000 lei), reparaţiile şi investiţiile la nivelul străzilor din municipiu (15.965.000 lei), investiţiile în iluminatului public (9.600.000 lei), reabilitarea mai multor unităţi de învăţământ; modernizarea stadionului UTA (13.000.000 lei), acoperirea Patinoarului Municipal (2.000.000 lei)”, a precizat Gheorghe Falcă.

În ceea ce priveşte noile investiţii, edilul s-a mai referit la Podul Decebal peste Râul Mureş, care va intra în reparaţii capitale (8.800.000 lei), la fel şi clădirea Unităţii Militare din Gai (4.203.000 lei) şi cea în care funcţionează secţiile ORL, Oftalmologie, Oncologie, Dermatologie din cadrul SCJU Arad. Lista investiţiilor prioritare din municipiu mai include, conform primarului, reabilitarea clădirii Teatrului Clasic Ioan Slavici (4.000.000 lei), amenajarea platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor (7.000.000 lei), amenajarea pieţei de lemne pe strada Poetului (5.000.000 lei ), refacerea intrărilor în municipiul Arad, pe căi rutiere, dinspre Nădlac, Oradea, Deva.

Din lista de achiziţii bunuri şi alte cheltuieli, Falcă a mai amintit proiectele: DALI-Reabilitare şi modernizare Parcul Eminescu, DALI-Reconfigurare şi modernizare B-dul Revoluţiei, Amplasare Orgă în sala de concert a Palatului Cultural Arad, SF-Implementarea sistemului de închiriere biciclete în municipiu.

Totodată, printre proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile edilul a enumerat: modernizarea sistemului de transport public cu tramvaiul şi a infrastructurii sistemului de transport public cu tramvaiul, construirea unui pod nou peste râul Mureş pentru realizarea legăturii între Piaţa UTA şi strada Ştefan cel Mare, achiziţia de autobuze hibride şi tramvaie electrice, amenajarea zonei de agrement de pe strada Mărului, zona Micălaca şi zona Pădurice, construirea centrelor multifuncţionale pentru persoane din zonele urbane marginalizate.

“Este o realitate faptul că bugetul are o lipsă de 16 milioane de euro. Regretabil este că în clasa politică foarte puţini oameni au făcut eforturi să existe compensări ca urmare a acestor pierderi. Pentru prima dată în istorie, sănătatea nu a primit bani, iar investiţiile în învăţământ sunt şi ele în suferinţă. Din păcate însă, unii dintre consilieri s-au abţinut de la vot atunci când s-a adoptat bugetul local, votând împotrivă sănătăţii şi a educaţiei”, a adăugat primarul Gheorghe Falcă, conform comunicatului.

Bugetul Aradului pentru anul 2018 a fost adoptat luni, în plenul Consiliului Local Municipal, cu 12 voturi “pentru”, 8 “abţineri”, 1 consilier nu a participat la vot, iar alţi 2 au fost absenţi. AGERPRES

31.01.2018
204 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Arad
Chisineu Cris
Curtici
Ineu
Lipova
Nadlac
Pancota
Pecica
Santana
Sebis


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Taraba cu ziare
Nu exista publicatii in judetul Arad pentru ziua de azi.


 
Informatii din Arad

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design