Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
Top raspunsuri
1.  Buzau
  100,00% (2/2)
2.  Cluj Napoca
  0,00% (0/1)
3.  Timisoara
  0,00% (0/1)
 
Top raspunsuri general
Toata lista
 
-    

IASI: Tot ceea ce tine de ridicarea masinilor a provocat haos in Consiliul Local. Ce au decis alesii orasului

Consiliul local Iasi
Foto: Buna Ziua Iasi

Noul regulament privind ridicarea masinilor parcate ilegal in municipiul Iasi a starnit o serie de discutii aprinse printre alesii orasului. Ieri, plenul Consiliului Local a aprobat cu scandal aceasta procedura, noile decizii urmand a intra in vigoare in cel mai scurt timp. 

Cu toate acestea, consilierii locali au ajuns sa se certe pe sumele pe care le vor plati cei care sunt prinsi ca parcheaza aiurea pe unde apuca. Liberalii din Consiliul Local au sustinut ca se impune ca soferii sa plateasca sume mult mai mici decat cele prevazute in proiectul de hotarare. 

"Este un articol in proiect care avea un continut imperativ. Primarul a zis ca agentul constatator trebuie sa aprecieze daca se impune ridicarea masinii. In plus, noi propunem alte tarife. Vorbim de 250 lei daca se ridica si se transporta masina pe platforma, in loc de 450 lei. Am propus si achitarea a 100 lei in loc de 330 lei daca platforma nu apuca sa ia masina. Aceasta suma ar acoperi costurile deplasarii platformei. Am considerat ca Primaria municipiului Iasi trebuie sa actioneze in vederea respectarii legii. Este o sanctiune mult prea drastica pentru soferi", a spus liberalul Eduard Boz

Liberalii au facut scandal si pe faptul ca in zona centrala nu sunt parcari si ca soferii nu au de ce sa fie sanctionati atat de drastic. Acestia au venit si cu o propunere legata de aplicarea unei taxe pentru circulatia masinilor in zona centrala, respinsa din start de Executivul municipalitatii. 

"Sunt parcari pe zona centrala. Daca inventariem locurile, putem sa vedem cate locuri sunt goale si cum parcheaza unii soferi in zone interzise. Preocuparea noastra a fost de dezvoltare a acestor locuri de parcare. Avem peste 1.200 locuri nou infiintate in oras. Iasul este cel mai agresat oras din punct de vedere al parcului auto, dupa Bucuresti. Eliminarea taxei de mediu nu a facut decat sa umple orasul de aceste autoturisme. Sunt foarte multe masini care nu sunt folosite in oras. In ceea ce priveste tarifele propuse, nu suntem nici ultimii sau primii din lista ca preturi. Nu vrem sa facem din aceasta activitate una de pierdere. Avem in vedere costurile reale pe care le au operatorii cu aceasta activitate", a spus primarul Mihai Chirica

Alesii majoritatii au decis sa introduca un amendament privind amanarea aplicarii amenzilor cu doua saptamani. Practic, alesii PSD au aratat ca se impune un termen de doua saptamani ca soferii sa se obisnuiasca cu noul regulament, propunere avizata in cele din urma de plenul CL. 

"Am solicitat introducerea ca amendament a unui termen de gratie de doua saptamani, de la intrarea in vigoare a prezentului regulament. Ar fi bine sa fie introduse acum aplicarea unor avertismente in locul sanctiunilor prevazute. Ar trebui inclus in cadrul proiectului asa ceva", a spus Florin Boca, ales local PSD

Primarul Mihai Chirica a tinut sa lamureasca cum va fi aplicat noul regulament. Executivul Primariei a decis sa vina cu noi tarife fata de cele propuse initial in proiectul de hotarare. Astfel, pentru masina care a fost deja ridicata pe platforma pentru a fi transportata la baza, un sofer va plati 430 lei in loc de 450 lei, cat era stabilit initial. Pentru masina care urma sa fie ridicata, dar care nu a mai ajuns sa fie luata pe paltforma, un sofer va achita 290 lei in loc de 330 lei. Iar o zi de stationare la baza municipalitatii va costa 45 lei in loc de 60 lei, suma stabilita initial. 

In articolul trei al hotararii privind ridicarea masinilor se arata ca autoritatea locala se poate ocupa de aceasta activitate cu ceea ce inseamna platforma si loc de stationare. Daca aceasta autoritate, in speta SC Servicii Publice SA, nu poate sustine activitatea, o poate concesiona catre un privat ulterior.

"Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public si se realizeaza, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pe durata a 24 de ore, de catre administratorul drumului public sau, dupa caz, de catre administratia publica locala", se stipuleaza in regulamentul respectiv. 

"Este o abordare destul de pragmatica pe care am propus-o in sedinta de Consiliu Local. Am vrut sa facem un regulament functional privind aceasta activitate, care sa dea voie Politiei si Politiei Locale sa intervina atunci cand este imperios necesar. De asta a ramas posibilitatea ca politistul sa decida daca este nevoie sau nu de ridicarea masinii, pentru ca odata cu modificarea legii in decembrie 2016, regulamentul privind ridicarea devine obligatoriu pentru toate localitatile unde se aplica si aceasta masura complementara. In ceea ce priveste costurile, am venit cu propunerea de diminuare fata de discutiile de la comisiile reunite de ieri, dar fara a aduce un prejudiciu bugetului local. Nu pot sa pun pe o doamna sau domn pensionar, care nu au masina si locuiesc intr-o zona din oras, sa plateasca aceste masuri complementare pentru o persoana care opreste pe trecerea de pietoni in centru sau blocheaza un acces. Trebuie sa fim echitabili cu aceasta abordare", a  spus primarul Mihai Chirica.

30.08.2017
152 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Harlau
Iasi
Pascani
Podu Iloaiei
Targu Frumos


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Iaşi pentru ziua de azi.


 
Informatii din Iaşi

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
 
Cei mai activi primari din ultimele 7 zile
Dragos Victor Chitic (PNL) Dragos Victor Chitic (PNL)
Piatra Neamt
(2 raspunsuri
)
Gabriel Mutu (PSD) Gabriel Mutu (PSD)
Bucuresti - Sect. 6
(2 raspunsuri
)
Ionut Pucheanu (PSD) Ionut Pucheanu (PSD)
Galati
(1 raspuns
)
Florea Daniel (PSD) Florea Daniel (PSD)
Bucuresti - Sect. 5
(1 raspuns
)
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design