Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Ilie Bolojan: Vom tipari o Istorie a municipiului ORADEA si o Istorie a judetului Bihor; Veniturile proprii ale Primariei au scazut cu peste noua milioane de euro

Primarul Ilie Bolojan

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan
, a declarat că primăria va tipări, anul acesta, un manual de istorie a municipiului Oradea şi o istorie a judeţului Bihor, alături de alte proiecte în cadrul Centenarului Marii Uniri.

“Propunem ca anul acesta să nu se mai acorde bani pentru ong-uri. Acest lucru îl propunem ca urmare a faptului că există în buget prevederi consistente legate de cheltuieli care se pot încadra în categoria ong, dar sunt alocate cu ocazia evenimentelor legate de Centenarul Marii Uniri sau de recunoaşterea activităţii unor persoane care au realizat lucruri notabile în Oradea sau pentru Oradea”, a declarat, în conferinţă de presă, primarul Bolojan

Ca exemple, primarul a precizat că în acest an se vor dezveli două statui, una fiind statuia arhitectului orădean Rimanoczy Kalman, realizată în parteneriat cu Episcopia romano-catolică, respectiv statuia lui Iuliu Maniu, în parteneriat cu Episcopia greco-catolică.

Primăria Oradea va tipări în acest an, două cărţi importante, una fiind un manual de istorie al municipiului Oradea, pe care îl vor distribui în toate şcolile din municipiul Oradea, astfel încât, conform discuţiei cu profesorii de istorie, această istorie să poată fi studiată, opţional, în clasa a VII-a, şi va mai finanţa o Istorie a judeţului Bihor, pregătită de Universitatea din Oradea.

“Fiecare copil care învaţă în Oradea să ştie ce s-a întâmplat în oraşul nostru, ce reprezintă anumite clădiri, ce înseamnă cetatea şi aşa mai departe şi astfel să fie mai legat şi mai mândru de acest oraş”, a declarat primarul.

De asemenea, în Anul Centenarului se vor reabilita grupuri statuare din oraş care au nevoie de consolidări, precum statuia Ostaşului român, bustul generalului Traian Moşoiu, alături de care vor avea loc şi alte acţiuni în oraş în acest an.

Primăria Oradea derulează şi proiectul unui nou pod peste râul Crişul repede, numit Podul Centenarului şi care va fi inaugurat pe 1 Decembrie 2018. “Acestea sunt motivele pentru care trebuind să ne încadrăm în nişte bugete, am luat această decizie de a nu mai finanţa ong-urile şi sper că va fi aprobat bugetul în forma pe care am propus-o în şedinţa de mâine”, a precizat primarul. AGERPRES

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat că veniturile proprii ale primăriei au scăzut cu peste 9 milioane de euro din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal.

Bolojan a susţinut miercuri o conferinţă de presă în care a prezentat principalele aspecte ale proiectului de buget al municipiului Oradea, proiect ce va fi supus aprobării în şedinţa Consiliului Local de joi, 15 februarie.

“Veniturile totale ale bugetului local se ridică la suma de circa 225 milioane de euro, din care jumătate reprezintă veniturile spitalelor municipiului Oradea, respectiv aproximativ 113 milioane de euro. Aşa cum ştiţi, toate spitalele din municipiu se află în subordinea Consiliului Local. Din cele 112 milioane de euro care reprezintă veniturile bugetului local, 68 de milioane reprezintă veniturile proprii, iar diferenţa, alte sume. Anul trecut am avut venituri proprii de 73 milioane euro. Anul acesta, pe lângă faptul că pierdem în mod net 5 milioane de euro, mai pierdem şi creşterea pe care o aveam în fiecare an, care s-ar fi ridicat la 4,3 milioane de euro, deci în total avem o pierdere de peste 9 milioane de euro din veniturile proprii din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal”, a spus primarul Ilie Bolojan.

La veniturile proprii ale municipiului se mai adaugă cele 29 de milioane de euro, care reprezintă prelevările de la bugetul de stat, care în cea mai mare parte merg către învăţământ şi către sectorul asistenţei sociale. Totodată, municipalitatea are contracte semnate pe fonduri europene în valoare de 12,3 milioane de euro, sumă ce va viza sectorul termoficare, apoi reabilitarea Casei Darvas la Roche şi transformarea ei în Muzeul Art Nouveau şi amenajarea Muzeului Masoneriei.

“Această sumă de 12,3 milioane de euro, din fonduri europene, va fi de cel puţin patru ori mai mare până la finalul anului, proiectele aflându-se în această perioadă în diferite stadii de evaluare. Prin urmare, avem un buget care va fi rectificat de mai multe ori în acest an pentru a încorpora aceste noi contracte care urmează să fie semnate în lunile următoare”, a spus primarul.

Principalele cheltuieli ale bugetului local sunt următoarele: cheltuieli de funcţionare de 168 milioane euro din totalul de 225 milioane euro, din care cea mai mare parte sunt făcute de spitale; investiţiile pe care Primăria Oradea le va face anul acesta se ridică la 56,4 milioane euro, din care 26,6 milioane euro reprezintă investiţiile realizate din veniturile proprii ale oraşului şi 11,2 milioane euro – investiţii prin bugetul de stat (cofinanţări la fondurile europene).

Referitor la modul în care se administrează spitalele orădene, primarul Ilie Bolojan a ţinut să felicite conducerea spitalelor pentru că îşi propune să aloce pentru investiţii 4,8 milioane de euro din veniturile proprii, în afara celor pe care le alocă municipiul sau pe care le câştigă din bani europeni.

Primăria Oradea a intrat pentru prima dată în parteneriat cu un liceu confesional, este vorba de Liceul Teologic Baptist Emanuel, unde urmează să fie construită o sală de sport destinată celor 1.000 de elevi care învaţă aici. Valoarea acestei săli va fi de circa 600.000 de euro, sumă care va fi suportată jumătate de liceu şi jumătate de Primăria Oradea. AGERPRES

15.02.2018
2446 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Alesd
Beius
Bratca
Marghita
Nucet
Oradea
Sacuieni
Salonta
Stei
Valea lui Mihai
Vascau


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Bihor pentru ziua de azi.


 
Informatii din Bihor

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design