Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

ORADEA: Un nou proiect de reabilitare a malului stang al Crisului Repede, pe tronsonul cuprins intre Podul Sf. Ladislau si Podul Centenarului; Viceprimarul Malan a prezentat proiectul de transformare a strazii Aurel Lazar in pietonala; Singura solutie pentru pastrarea unui buget de investitii al orasului, in urma masurilor fiscale guvernamentale: cresterea impozitelor locale cu 20 la suta

Viceprimarul Mircea Malan

Viceprimarul Mircea Mălan a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia a prezentat două proiecte de reabilitare urbană, în privința cărora Primăria Oradea așteaptă idei de îmbunătățire și sugestii de la cetățeni: proiectul care vizează reabilitarea malului stâng al Crișului Repede, pe tronsonul cuprins între Podul Sf. Ladislau și Podul Centenarului, și cel care privește reabilitarea str. Aurel Lazăr și transformarea ei în stradă pietonală.

"Sunt două proiecte, care fac parte din imaginea de ansamblu a orașului Oradea: centrul istoric pe care în ultimii ani încercăm să îl aducem la un nivel de calitate cât mai bun, prin restaurarea fațadelor clădirilor, prin reabilitarea spațiilor publice din zona centrală, încercând să extindem pe cât posibil suprafețele pietonale pentru a le pune la dispoziția cetățenilor.

O cerință este mereu aceeași: de a găsi acele concepte, acele soluții de arhitectură care nu parazitează ceea ce există valoros aici, încercând, totodată, să aducă un plus de valoare spațiilor, astfel încât să reușim să lăsăm o amprentă de calitate asupra celor mai importante clădiri din orașul nostru", a spus viceprimarul Mircea Mălan în deschiderea conferinței de presă.

În ceea ce privește proiectul privind reabilitarea malului stâng al Crișului Repede pe tronsonul cuprins între Podul Sf. Ladislau și Podul Centenarului, acesta s-a aflat în dezbaterea Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajarea Teritorului (CMUAT).

În ceea ce privește modul în care a fost primit acest proiect, care este practic a patra variantă de amenajare, viceprimarul Mircea Mălan a spus: "Toți membrii CMUAT au apreciat acest proiect. Este rodul efortului unei echipe complexe în care au lucrat arhitecți de la firma Noua Opțiune din Baia Mare, împreună cu arhitecți și specialiști locali, inclusiv designerul Adian Sabău, cel care a avut un cuvânt important de spus în ceea ce privește Podul Sf. Ladislau și Piața Unirii".

Proiectul dorește restaurarea întregii zone, cuprinzând stâlpii, corpurile de iluminat şi jardinierele, operă a arhitecţilor Jozsef şi Laszlo Vago, precum şi coborârea spre cursul de apă, care se dorește pusă în valoare, astfel încât zona să devină una atractivă, completând armonios, prin amenajare, imaginea clădirilor istorice din jur.

Proiectul a urmărit ca malul apei, cu acel zid masiv de beton, prin niște stâlpi foarte simpli și prin zone verzi, inclusiv cu coborârile spre Criș, să ofere orădeanului o senzație de siguranță și de liniște.

Materialele folosite vor fi de foarte bună calitate, malul fiind amenajat cu granit din blocuri masive. Zona verde va cuprinde doar plante care cresc în mod natural pe malul Crișului. De asemenea, va exista posibilitatea ca pietonii să treacă pe sub podul Sf. Ladislau. Aleea care duce spre Podul Centenarului se va extinde în consolă peste Criș, unde apare o balustradă foarte simplă, cu replicarea balcoanelor care azi sunt construite din beton și fier.

Trotuarul va fi pavat cu piatră, în mod similar cu Piața Unirii. Totodată, va exista o pistă de biciclete până la Podul Sf. Ladislau, amenajată pe carosabil, lângă trotuar.

"Practic eliminăm parţial conflictul de trafic între pietoni și autoturisme, conflict care există astăzi pe Podul Sf. Ladislau", a completat viceprimarul Mălan.

În momentul în care ABA Crișuri va finaliza lucrările, Primăria va continua proiectul de reamenajare a malului. În perioada următoare, se va scoate la licitație proiectul tehnic și execuția lucrărilor, astfel încât până la finele anului 2018 acest proiect să fie finalizat.

Astfel, ceea ce este efectiv amplasat în albia Crișului Repede ține de ABA Crișuri, și ei vor lărgi acest element din beton pentru ca promenada să fie mai generoasă, și tot ceea ce ține de lucrările de finisaj a ceea ce face ABA Crișuri pe de o parte, restaurarea întregului zid, stâlpi, restaurarea balustradei și a stâlpilor proiectați de frații Vago, inclusiv pavarea cu piatră a trotuarului până la carosabil este ceea ce urmează să fie realizat de către Primăria Oradea, a mai arătat viceprimarul Mircea Mălan, scrie Oradea.ro.

Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat în cadrul conferinței de presă proiectul care privește reabilitarea str. Aurel Lazăr și transformarea ei în stradă pietonală. La acest proiect încă se mai lucrează, iar specialiștilor li s-au mai solicitat câteva variante. Și la acest proiect, Primăria Oradea îi îndeamnă pe orădeni să vină cu idei de îmbunătățire sau sugestii.

"Prin lege nu avem obligația de a supune dezbaterii publice acest proiect, dar cred că de vreme ce orașul este al tuturor, fiecare cetățean are dreptul să își spună punctul de vedere. Sunt proiecte la care am ținut cont de ideile orădenilor", a spus viceprimarul Mircea Mălan, în deschiderea conferinței de presă.

Strada Aurel Lazăr urmează să devină în cea mai mare parte pietonală, traficul auto fiind permis doar pentru riverani și pentru mașinile de intervenție. Este vorba de partea până la intrarea în Penitenciar, respectiv până la intrarea în curtea interioară dintre str. Aurel Lazăr și str. Iosif Vulcan, unde Primăria intenționează să construiască o parcare supraetajată.

Strada Aurel Lazăr va beneficia de vegetație din abundență, urmând să fie plantați copaci de dimensiuni mari, care vor asigura umbră și oxigen.

Municipalitatea consideră că zona statuii Aurel Lazăr nu trebuie în niciun fel îngrădită, ea fiind o zonă foarte accesată atât de tineri, cât și de participanții la diverse evenimente sau manifestări.

"În proximitatea Muzeului Aurel Lazăr, varianta de amenajare cu gazon și cu piatră prin gazon, dacă va fi utilizată, s-ar putea să nu funcționeze, pentru că nu știm dacă acolo gazonul va rezista. Tocmai de aceea se lucrează acum la câteva variante, care să rezolve aceste probleme. Vrem să ținem cont de sugestiile care vin din partea orădenilor, și abia apoi să definitivăm proiectul", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Din punct de vedere a iluminatului, se merge pe ideea de a se crea o atmosferă liniștită, în care orădenii și turiștii să poată evada din zona tumultoasă a străzii Republicii.

De menționat că proiectul de transformare a străzii Aurel Lazăr va cuprinde și partea de reabilitare a tuturor rețelelor din subteran (apă, canalizare, termie), ca parte cu care se va începe de fapt proiectul. Va exista un singur constructor, căruia îi va reveni sarcina ambelor lucrări.

Cel mai probabil în primăvara anului viitor, va exista un constructor pentru proiectul de reamenajare a străzii Aurel Lazăr. Municipalitatea va încerca să obţină finanţare europeană şi pentru acest proiect, ca în cazul altora similare din zona centrală, întrucât acestea sunt prevăzute în planul de mobilitate urbană, a mai arătat viceprimarul Mircea Mălan, anunta Oradea.ro.

Primarul Ilie Bolojan a susținut, împreună cu directorul executiv al Direcției Economice din cadrul Primăriei Oradea, dl. Eduard Florea, o conferință de presă privind efectele măsurilor fiscale guvernamentale asupra bugetului local, precum și cu privire la modificările care trebuie aduse proiectului de impozite și taxe pentru anul 2018 în vederea compensării impactului prevederilor OUG nr. 79/10.11.2017 asupra bugetului local.

Primarul Ilie Bolojan a deschis conferința de presă, explicând consecințele reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, care au generat și motivele majorării impozitelor locale pentru anul 2018: "Suntem forțați să majorăm impozitele pe anul viitor cu 20%, datorită confiscării banilor orașului de către Guvernul României, pentru că, așa cum știți, impozitele pe care angajații le plăteau pe salariile pe care le încasau de la angajator și care se virau jumătate autorităților locale au fost practic confiscate de către Guvernul României. "

Primarul Ilie Bolojan a explicat cum, prin măsurile adoptate, guvernanții au făcut trei mișcări, dintre care ultima afectează foarte grav autoritățile locale. Prima mișcare a constat în mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat. 

"S-a făcut acest lucru ca să îi păcălească pe bugetari, pentru că în Legea salarizării unitare era prevăzută o majorare de salariu cu 25% de la 1 ianuarie 2018, și pentru că guvernanții nu au putut onora această promisiune, au făcut această șmecherie: au dat cu o mână și au luat cu cealaltă", a spus primarul.

A doua mișcare a fost introducerea taxei suplimentare de 2,25%, scopul fiind încasarea de mai mulți bani la bugetul de stat, fie de la angajat, fie de la angajator. 

"Dacă angajatorul nu poate da angajatului acești bani, va scădea cu câteva procente salariile, iar dacă angajatorul nu vrea să scadă salariile, va trebui să plătească în plus la bugetul de stat", a explicat primarul.

A treia mișcare este cea care afectează foarte grav toate autoritățile locale din România care au înregistrat o dezvoltare economică pe teritoriul lor. Această a treia mișcare a  constat în scăderea ponderii contribuțiilor care veneau către autoritățile locale și creșterea ponderii celor care se virează integral la București.

"În concluzie, toate aceste măsuri au efect azi asupra bugetului orașului Oradea, scăzând cota impozitului pe venit de la 16 la 10%. Dacă anul acesta estimam o colectare de 39 milioane de euro din acesată categorie de impozit, ea va scădea cu aproape 40% și prin urmare vom pierde cca 15,5 milioane de euro. Asta înseamnă ca bugetul de investiții al municipiului Oradea, practic, nu va mai exista. După cum știți, circa 16 -17 milioane reprezintă bugetul de investiții al Primăriei Oradea din veniturile proprii generate de orădeni. Impactul devastator va fi în municipiile de județ. Practic a fost confiscat un milliard de euro de la autoritățile locale din România și banii au fost mutați la București", a spus primarul Ilie Bolojan.

Guvernul a promis că va compensa aceste sume până la nivelul de încasări din acest an, scăzând însă din această compensare jumătate din banii pe care primăriile îi aveau în cont la finalul anului 2016. Prin urmare,  aplicând această promisiune s-ar compensa cca 6 milioane de euro din pierderile pe care le are azi bugetul orașului.

Primarul Ilie Bolojan a explicat situația actuală și a prezentat singura variantă pentru a menține un buget de investiții al orașului: "Vom rămâne, în cazul fericit, cu o pierdere la bugetul local de peste 9 milioane de euro. Ca sa avem totuși niște bugete de investiții în acest oraș, astăzi există doar o singură soluție: majorarea impozitelor și taxelor locale. Din ce am discutat cu alți colegi primari, această măsură va fi aplicată în aproape toate municipiile reședință de județ din țară. Noi avem investiții începute pe care nu le putem opri, pentru că nu poți lăsa o stradă pe jumătate terminată, avem proiecte europene câștigate la care avem nevoie de cofinanțare. Numai pe Axa de Mobilitate Urbană, municipiul Oradea are câștigați aproximativ 35 milioane de euro. Totodată, lucrăm pe partea de termoficare. Prin urmare suntem forțați să ne creăm un buget de investiții, pentru că altfel vom pierde acestă oportunitate de a aduce bani europeni pentru oraș. Suntem forțați să propunem această majorare de impozite. În cazul în care aceste propuneri guvernamentale nu se vor aplica sau se va găsi o formulă de compensare totală a acestor pierderi care le avem, vom reveni imediat la vechiul nivel de impozite, iar această prevedere va fi introdusă în hotărârea de consiliu".

În continuare, directorul executiv al Direcției Economice din cadrul Primăriei Oradea, Eduard Florea, a prezentat majorările care se vor aplica de la 1 ianuarie 2018, pe categorii: clădiri, terenuri, autovehicule, exemplificând cu spețe concrete pentru fiecare categorie supusă impozitării.

"Impactul bugetar estimat al modificărilor propuse a impozitelor și taxelor locale este de 21 milioane lei, respectiv 4,57 milioane euro, care vor compensa doar 50% din reducerea de resurse proprii", a spus directorul Eduard Florea.

Primarul Ilie Bolojan a mai precizat că Primăria Oradea va fi obligată să ia și altfel de măsuri: reduceri de personal, scăderea subvenției pe care municipalitatea o acordă pentru Termoficare, a subvenției acordate OTL, în plus investițiile mari pentru care nu există fonduri europene nu vor mai fi realizate, scrie Oradea.ro.

24.11.2017
225 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Alesd
Beius
Bratca
Marghita
Nucet
Oradea
Sacuieni
Salonta
Stei
Valea lui Mihai
Vascau


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Bihor pentru ziua de azi.


 
Informatii din Bihor

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design