Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
Top raspunsuri
1.  Buzau
  100,00% (2/2)
2.  Iasi
  0,00% (0/1)
3.  Cluj Napoca
  0,00% (0/3)
4.  Timisoara
  0,00% (0/1)
 
Top raspunsuri general
Toata lista
 
-    

PITESTI: Se acopera ghenele de gunoi cu stejar. Fiecare structura din lemn costa 2.000 de euro

Primarul Ionica nu este fanul ghenelor

Un „proiect de reabilitare urbană a Piteştiului“, la care Uniunea Europeană a contribuit cu 16 milioane de euro, este în realitate un dezastru: 9,6 hectare de spaţii verzi au dispărut, au fost puse milioane de pavele şi realizate ghene de gunoi cu becuri şi structuri din stejar, bănci fără spătare, dar cu becuri, plus vreo 700 de copaci tăiaţi.

Proiectul de reabilitare urbană a Piteştiului, cu o valoare totală de 20 de milioane de euro, dintre care 16 milioane au fost suportaţi de către Uniunea Europeană, a început în iunie 2014 şi a fost finalizat în toamna lui 2016. Artizanul acestui proiect a fost Tudor Pendiuc, fostul primar al oraşului, judecat în prezent în două dosare de corupţie şi abuz în serviciu.

În proiectul iniţial scria negru pe alb că, printre obiective, se numără creşterea spaţiilor verzi. În realitate, la Piteşti au dispărut 9,6 hectare de spaţii verzi. Nu mai puţin de 6,6 hectare au fost transformate în parcări şi acoperite cu dale înierbate în care rişti să-ţi rupi piciorul. În urmă cu câţiva ani, s-a încercat şi la Timişoara folosirea de dale înierbate în parcări, numai că proiectul a eşuat în cele din urmă. La Piteşti, 761 de copaci au fost tăiaţi, iar dintre cei 1.180 plantaţi în loc o parte s-au ofilit anul trecut pentru că n-au fost udaţi.

În cadrul proiectului de reabilitare urbană au fost realizate 25 de ghene de gunoi cu structuri din lemn de stejar sau de esenţă răşinos. Ghenele de gunoi au şi ghirlande luminoase integrate. Structurile din lemn amplasate pe ghenele de gunoi au costat 220.000 lei. Iar ghirlandele luminoase, care au fost montate în jurul ghenelor şi sub zeci de bănci din Piteşti, au costat 300.000 de lei.

Defalcat, cu tot cu montaj, fiecare structură din lemn de pe ghenă a costat 8.890 lei. Fapt care face, dacă luăm în calcul şi ghirlandele luminoase, ca Piteştiul să aibă probabil cele mai scumpe ghene de gunoi din Uniunea Europeană.

Motivaţia Primăriei Piteşti, la începutul proiectului, pentru amplasarea acestor pergole din lemn la platformele de gunoi: „Necesitatea menţinerii aspectului urbanistic având în vedere zonele în care sunt amplasate şi realizarea unor perdele verzi din plante agăţătoare (iederă sau similare)“. Numai că au trecut aproape doi ani de la finalizarea respectivelor ghene, iar pe pergolele din lemn scump nu a fost amplasată nicio plantă agăţătoare.

Cornel Ionică, actualul primar al Piteştiului, dă vina pe proiectanţi, sesizat despre problema ghenelor cu becuri şi structuri din lemn de stejar: ”Chiar nu ştiam de aceste becuri. Dracu să-i ia... Proiectanţii ăştia nenorociţi ne cred proştii proştilor! Sunt nişte lucruri în cadrul proiectului ce n-ar fi trebuit să fie făcute. Ei au făcut proiect că aşa e nu ştiu pe unde şi l-au avizat aşa. Sunt câteva lucruri contestabile în proiect.” Primarul Cornel Ionică a mai avut sesizări legat de aceste ghene acum un an, a promis că ia măsuri, însă până în prezent nu s-a întâmplat nimic.

Scuzele primarului în funcţie au acoperire doar parţial. Primăria Piteşti, în calitate de beneficiar, putea interveni cu modificări şi observaţii la proiect, inclusiv pe parcursul execuţiei. Proiectul reabilitării urbane a fost făcut de un consorţiu de patru firme, compus din IRCETT SA Cluj-Napoca, Avensa Consulting Iaşi, Knowledge Management Bucureşti şi Urban Space Bucureşti. Suma plătită din bugetul UE acestui consorţiu este de 3.690.720 lei, fără TVA.

Deşi din documente reieşea clar că la Piteşti se vor reduce masiv spaţiile verzi şi oraşul se va umple de betoane, oficialii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş nu a luat măsuri. Pe 9 noiembrie 2010, Primăria Piteşti a depus proiectul de reabilitare urbană la APM Argeş pentru a fi supus procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului. Numai că, peste doar trei zile, şefii APM Argeş au dat în scris că proiectul nu se supune procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului şi de evaluare adecvată, stabilind „clasarea proiectului ca având impact nesemnificativ asupra mediului“.

În plus, proiectul găsit oportun de primarul Pendiuc n-a fost supus unei adevărate dezbateri publice. Pe 29 iulie 2009, s-a organizat o pseudo-întâlnire cu reprezentanţii societăţii civile. În realitate, dintre cele 256 de persoane prezente atunci la dezbatere, doar şapte au reprezentat asociaţiile de proprietari, în condiţiile în care în Piteşti sunt peste 300 de asociaţii de proprietari şi aproape 1.100 de blocuri. Ceilalţi participanţi la consultarea publică au fost în procent covârşitor fie angajaţi ai Primăriei, fie angajaţi de la instituţiile aflate în subordinea Primăriei, scrie Adevarul.

03.03.2017
718 vizualizari
+ SHARE   
 
1 comentarii
 


 

Comentarii

 
1. stiu firmele de produs dale si borduri de ce...
 
denisa   (4 mar 2017 19:03)
 
Pai Pendiuc& Co. are firme de produs dale de beton si borduri, de aia e interesat sa schimbe bordurile sau sa puna dale, sunt uneori sute de metri patrati cu dale si nu e niciun copac pe acolo, sa fi lasat din loc in loc cate 1mp neacoperit cu dale, sa fi plantat un copac, ca vine vara si te coci de cald, fara pic de umbra. Dar prietenii stiu de ce...
 
 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Campulung Muscel
Costesti
Curtea de Arges
Mioveni
Pitesti
Rucar
Stefanesti
Topoloveni


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Argeş pentru ziua de azi.


 
Informatii din Argeş

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
 
Cei mai activi primari din ultimele 7 zile
Dragos Victor Chitic (PNL) Dragos Victor Chitic (PNL)
Piatra Neamt
(2 raspunsuri
)
Gabriel Mutu (PSD) Gabriel Mutu (PSD)
Bucuresti - Sect. 6
(2 raspunsuri
)
Florea Daniel (PSD) Florea Daniel (PSD)
Bucuresti - Sect. 5
(1 raspuns
)
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design