Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Piata Victoriei din TIMISOARA va fi reabilitata anul acesta; Municipalitatea a cedat 3 hectare de teren catre ANL pentru constructia a 87 de case pentru tineri

Primarul Nicolae Robu

Piaţa Victoriei din Timişoara, declarată de Ministerul Culturii monument istoric de prima clasă, va fi reabilitată anul acesta, investiţia ridicându-se la peste 640.000 de lei.

“Procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de servicii de proiectare şi asistenţă tehnică pentru reabilitarea Pieţei Victoria s-au încheiat la finele anului trecut, iar în acest an dăm drumul la lucrările care vor consta în reînnoirea reţelelor de utilităţi publice şi refacerea pavajului cu piatră naturală, valoroasă, păstrându-se însă desenul actual şi poziţiile spaţiilor verzi”, a declarat joi presei primarul Nicolae Robu.

Investiţia va costa 642.000 de lei cu TVA inclus, iar executantul va avea la dispoziţie patru luni pentru finalizarea şantierului.

În paralel, edilul pune presiune pe proprietarii celor opt palate construite în acest spaţiu la începutul anilor 1900, după planurile arhitectului-şef al oraşului de atunci, Laszlo Szekely, să-şi reabiliteze faţadele clădirilor, pentru a nu se ajunge la suprataxare cu 500% a impozitului şi chiar la executare silită.

“Trebuie să ne grăbim, vine anul 2021, când vom exercita titlul de Capitală Europeană a Culturii, dar noi trebuie să terminăm toate aceste mari lucrări în anul 2020. Proprietarii clădirilor de acolo trebuie să înţeleagă că nu se mai pot juca şi că dacă nu-şi renovează clădirile, urmează supraimpozitarea, apoi executarea silită. Nu poţi să faci faţă pecuniar, vinzi celor ce pot. Nu poţi să strici imaginea oraşului în zona zero”, susţine edilul.

Întreaga Piaţă a Operei, devenită după 1989 a Victoriei, a fost declarată monument istoric de Ministerul Culturii, în 2004.

Pe cele două laturi mai mici ale acesteia se află, faţă în faţă, clădirea Operei şi Catedrala Mitropolitană, iar pe latura de promenadă, Corso, unde, în timpul faimoasei La Belle Epoque, se plimba, duminica, protipendada burgului, în timp ce pe partea opusă, Surogat, puteau trece plebea, subretele sau elevii.

Piaţa Victoriei a fost concepută la începutul secolului XX, de arhitectul-şef al oraşului de atunci, Laszlo Szekely, pe locul fortificaţiilor vechii cetăţi, care au fost demolate pentru a permite dezvoltarea oraşului. Iniţial, spaţiul a fost gândit ca o esplanadă cu restaurante şi magazine de lux. Pe la mijlocul veacului al XX-lea, piaţa a fost practic “închisă”, prin apariţia Catedralei şi a blocurilor de locuinţe de pe latura Surogat.

“La sfârşitul secolului XIX, lumea bună a oraşului crăiesc voia palate ca în Capitala Coroanei, Viena, şi luxul Parisului, refuzând să mai accepte imaginea deprimantă a spaţiului liber de aproape un kilometru, destinat supravegherii pentru apărarea cetăţii. Până pe la anul 1892 se dărâmă zidurile cetăţii, făcând legătura cu cartierele mărginaşe, iar edilii i-au încredinţat tânărului arhitect responsabilitatea arhitecturii noului oraş”, a declarat, muzicologul timişorean Luciana Ianculescu. AGERPRES

Municipalitatea timişoreană va pune, anul acesta, la dispoziţia ANL peste trei hectare de teren pentru construcţia unui număr de 87 de case pentru tineri, a declarat primarul Nicolae Robu.

”Casele care se vor construi aici vor avea regim de înălţime de parter plus mansardă, respectiv parter şi un etaj şi vor putea fi achiziţionate prin credit ipotecar. Primăria va asigura din bugetul propriu utilităţile, respectiv reţelele de apă, canalizare, energie termică şi electrică, telefonie, căi de acces, alei pietonale, spaţii verzi, până la recepţia la terminarea lucrării”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Aleşii locali timişoreni şi-au dat acordul pentru cedarea către ANL a unei suprafeţe de peste trei hectare de teren în Chişoda, lucrările urmând să înceapă în primăvară.

Alţi 200 de tineri din Timişoara vor beneficia de locuinţe de la primărie în chirie, pe care şi le vor putea cumpăra ulterior, primul bloc din viitorul cartier rezidenţial urmând să fie construit în acest an pentru cadre medicale. Noul complex rezidenţial va cuprinde patru blocuri de câte şase etaje, acestea fiind destinate, câte unul celor care lucrează în Sănătate şi Educaţie, iar două, altor categorii de tineri salariaţi.

”Noi nu avem interes să facem bani de pe aceste locuinţe, ci am vrut să corectez un rău moştenit, acela că tinerii timişoreni nu au putut, de ani de zile, să-şi cumpere locuinţele, pentru că era un hăţiş birocratic. (…). Am constatat că vina era în primărie, nu la ANL”, a explicat Nicolae Robu.

De asemenea, municipalitatea a pus la dispoziţia ANL, în 2017, o suprafaţă de teren intravilan, în două locaţii, tot pentru construirea de case pentru tineri, pe care aceştia le vor putea cumpăra ulterior de la Primărie, fiecare lot având câte 300 mp. AGERPRES

12.01.2018
616 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Buzias
Ciacova
Deta
Faget
Gataia
Jimbolia
Lugoj
Mosnita Noua
Recas
Sanmihaiu Roman
Sannicolau Mare
Timisoara


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Timiş pentru ziua de azi.


 
Informatii din Timiş

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design