Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
Top raspunsuri
1.  Buzau
  97,18% (69/71)
2.  Piatra Neamt
  71,88% (23/32)
3.  Timisoara
  95,65% (22/23)
4.  Gherla
  100,00% (11/11)
5.  Bucuresti - Sect. 4
  62,50% (10/16)
6.  Voluntari
  100,00% (5/5)
7.  Galati
  33,33% (5/15)
8.  Pitesti
  21,43% (3/14)
9.  Targu - Jiu
  60,00% (3/5)
10.  Bucuresti - Sect. 5
  22,22% (2/9)
 
Top raspunsuri general
Toata lista
 
-    

Primaria CLUJ va cumpara 30 de autobuze electrice, dotate cu wi-fi, camere video, aer conditionat; Presa locala spune c-ar fi "o licitatie cu cantec"

Primarul Emil Boc

Primaria Cluj-Napoca va cumpara 30 de autobuze electrice, in valoare de aproximativ 500.000 de euro fiecare, acestea fiind dotate cu wi-fi, camere video, aer conditionat si platforma joasa pentru persoane cu dizabilitati. Primele autobuze vor fi livrate pana cel tarziu in martie 2018. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anuntat, marti, pe Facebook, ca Primaria a finalizat licitatia pentru cumpararea a 30 de autobuze electrice.

"Azi am semnat acordul cadru privind achizitionarea a 30 de autobuze electrice. Primele 11 autobuze electrice vor fi livrate, potrivit contractului, in maxim noua luni de la semnarea contractului subsecvent (cel tarziu in martie 2018). Banii pentru aceste 11 autobuze provin din fonduri elvetiene (85%) si buget local (15%). Urmatoarele 19 autobuze urmeaza sa fie achizitionate din fonduri locale si europene", arata Boc.

Autobuzele au o capacitate de 78 de locuri si sunt dotate cu wi-fi, camere video, aer conditionat si platforma joasa pentru persoane cu dizabilitati. Autoviculele electrice au o garantie de 5 ani, costurile de mentenanta si piesele de schimb fiind asigurate de firma castigatoare, Solaris.

"Autobuzele au o autonomie de 105 kilometri si vor fi incarcate in 13 statii lente si rapide. Incarcarea lenta dureaza sase ore, iar cea rapida zece minute", mai precizeaza Boc. Pretul unui autobuz electric este de aproximativ 500.000 de euro, scrie HotNews.ro.

Iata insa ce scrie Ziar de Cluj: 

Deci câștigătorul este Solaris, taman firma care săptămâna trecută a contestat licitația câștigată de Mercedes pentru achiziționarea de către CTP a 50 de autobuze scurte Euro 6. Reamintim faptul că Solaris, alături de BMC și Isuzu, s-a adresat Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, acuzând Compania de Transport Public că a organizat licitația de pe o zi pe alta. Isuzu nici măcar nu a apucat să depună vreo ofertă, iar în faza evaluării tehnice şi economico-financiare, a fost descalificată compania BMC România. Astfel, în finala licitației au intrat Mercedes şi Solaris, însă, în etapa a doua a evaluării ofertei, s-a constatat că polonezii de la Solaris nu au respectat cerințele din caietul de sarcini, compania fiind, de asemenea, descalificată.

Și iată cum nouă ne cam pute contestația făcută de Solaris ca fiind un mijloc de presiune pus pe administrația locală care pierde bani frumoși pe licitații contestate și răs-contestate. Așa că mai dăm și noi la unii câte 500 de mii de euro pe utilaj la licitații care n-au fost făcute de pe o zi pe alta.

Conform unei informații publice, termen limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare (pentru reluarea licitației din 2016 – n.red.) a fost 27 martie 2017, ora 16.00. Iar ofertele cică au fost deschise în data de 21 aprilie, ora 18.00. Tot cu ocazia aceea aflam că costul unui autobuz variază între 300.000 şi 500.000 de euro. A variat până s-a oprit la 500.000.

Dacă la licitațiile precedente au refuzat orice fel de clarificări care ar fi acoperit greșelile din caietul de sarcini, acum au început cu precizări de ordinul ridicolului, cerând, spre exemplu, “acumulatori de ultimă generație cu litiu”. Asta în condițiile în care există și alte soluții mai eficiente și, oricum, tehnologia acumulatorilor a mai evoluat de la elemenții Li-Ion. Bine, cel puțin, că n-au cerut acumulatori cu plumb.

Tototadă, printre cerințele stipulate de Cluj, se numără numărul de locuri pe scaune (minim 27) și cele în picioare (minim 70) rezultând o capacitate totală de minim 97+1 locuri. Autonomia solicitată este de minim 70 de kilometri și timpul de încărcare lentă a autobuzelor să fie de maxim 6 ore (dar fără să precizeze de la ce procentaj al bateriilor!).

În solicitările de clarificare depuse de alte companii importatoare de autobuze electrice, autoritatea contractantă a dat răspunsuri destul de clare prin care se precizează că nu vor accepta cam nimic. În mod ironic reufuză și soluții mai avansate decât cele solicitate.

Cerințele pentru stațiile de încărcare sunt ridicole, solicitându-se tensiune de încărcare de 400 de volți în condițiile în care standardele internaționale sunt la 380 de volți.

O altă cerință strictă este numărul de uși, dispunerea și dimensiunea acestora. Astfel, autobuzul va trebui să aibă minim 12 metri, minim trei uși duble cu o deschidere de minim 1200 mm. Un vehicul cu caracteristici destul de asemănătoare este produs de compania poloneză Solaris, care a și livrat un număr de vehicule turbodiesel la Cluj-Napoca. Doar că, există încă o problemă: capacitatea de transport călători + masa proprie a vehiculului nu are voie (conform regulamentelor în vigoare) să depășească 18 tone. Iar, cum autobuzele electrice sunt ceva mai grele decât cele turbodiesel, este greu de crezut că vor găsi vreun vehicul care să se încadreze în cerințele autorității contractante.

Știm că pe organele abilitate are să le doară în bască, dar noi ne facem datoria să semnalăm că avem de-a face, din punctul nostru de vedere, cu o licitație cu dedicație, scrie Ziar de Cluj

12.07.2017
190 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Campia Turzii
Cluj Napoca
Dej
Floresti
Gherla
Gilau
Huedin
Turda


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Taraba cu ziare
Nu exista publicatii in judetul Cluj pentru ziua de azi.


 
Informatii din Cluj

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
 
Cei mai activi primari din ultimele 7 zile
Nicolae Robu (PNL) Nicolae Robu (PNL)
Timisoara
(9 raspunsuri
)
Cornel Ionica (PSD) Cornel Ionica (PSD)
Pitesti
(7 raspunsuri
)
Constantin Toma (PSD) Constantin Toma (PSD)
Buzau
(6 raspunsuri
)
Dragos Victor Chitic (PNL) Dragos Victor Chitic (PNL)
Piatra Neamt
(5 raspunsuri
)
Ilie Bolojan (PNL) Ilie Bolojan (PNL)
Oradea
(5 raspunsuri
)
Florentin-Costel Pandele (independent) Florentin-Costel Pandele (independent)
Voluntari
(3 raspunsuri
)
Ovidiu Cretu (PSD) Ovidiu Cretu (PSD)
Bistrita
(2 raspunsuri
)
Marcel-Laurentiu Romanescu (PNL) Marcel-Laurentiu Romanescu (PNL)
Targu - Jiu
(2 raspunsuri
)
Ionut Pucheanu (PSD) Ionut Pucheanu (PSD)
Galati
(1 raspuns
)
Florea Daniel (PSD) Florea Daniel (PSD)
Bucuresti - Sect. 5
(1 raspuns
)
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design