Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
Top raspunsuri
1.  Buzau
  100,00% (2/2)
2.  Cluj Napoca
  0,00% (0/1)
3.  Timisoara
  0,00% (0/1)
 
Top raspunsuri general
Toata lista
 
-    

Primaria ORADEA vrea sa amenajeze patru centre de cartier, adica piatete care vor putea gazdui evenimente publice

Primarul Ilie Bolojan

Orădenii obişnuiţi să-şi dea întâlnire "în centru" vor trebui să se exprime mai precis când vor mai face invitaţia: pe viitor ar putea fi victimele unor confuzii.

Primăria vrea să amenajeze încă patru "centre" în oraş, mai exact spus nişte piaţete de cartier, care să servească drept locuri de întâlnire, dar şi ca scene pentru evenimente cu audienţă mai redusă.

Ideea amenajării celor patru centre de cartier, câte unul în Rogerius, Ioşia, Nufărul şi în Centrul Civic, îi aparţine primarului Ilie Bolojan. 

"Fiecare cartier va trebui să aibă un centru în care oamenii să se poată întâlni fără să mai fie nevoiţi să vină până în piaţa centrală", spune edilul.

Un astfel de centru ar urma să fie amenajat în Parcul Magnoliei din strada Transilvaniei, un altul la intersecţia Nufărului - Ciheiului, al treilea pe platoul dintre Arena Antonio Alexe şi Casa de Cultură a Tineretului din strada Cazaban, iar ultimul pe platoul din faţa Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic. Acesta din urmă va deveni, astfel, capătul unui coridor pietonal care va porni de pe strada Republicii şi va străbate pieţele Ferdinand şi Unirii, apoi strada Vasile Alecsandri  - care va deveni, de asemenea, pietonală - şi Parcul 1 Decembrie.

Amenajate ca nişte piaţete, cele patru zone vor putea găzdui evenimente cu public mai puţin numeros, de pildă concursuri pentru copii, expoziţii în aer liber ori recitaluri ale unor artişti locali, încă neconsacraţi, dar dornici de afirmare...

"Intenţionăm să organizăm o competiţie de soluţii pentru amenajarea acestor pieţe. Probabil în octombrie vom analiza ofertele, în următoarele luni specialiştii vor actualiza proiectele tehnice, după care în ianuarie- februarie se vor aproba indicatorii tehnico-economici. Apoi se vor organiza licitaţiile, astfel încât în primăvară să poată începe lucrările", a explicat primarul.

Cât de realist e planul, rămâne de văzut, mai ales că Primăria încă n-a anunţat oficial concursul de idei şi este greu de crezut că în octombrie vor putea fi stabilite soluţiile de amenajare.

Cert e că regula de bază în amenajare va fi pietonalizarea. În toate piaţetele, accesul autoturismelor va fi interzis, ceea ce evident va genera nemulţumiri. Cu excepţia Parcului Magnoliei, celelalte viitoare trei piaţete sunt în prezent ocupate cu locuri de parcare. O soluţie ar fi ca aceste piaţete să fie prevăzute cu parcări subterane, dar dacă va fi sau nu aşa încă nu e clar.

Arhitecţii care vor participa la concurs vor trebui să prevadă în proiecte şi modelele de mobilier urban propuse, dar şi spaţiile verzi pe care le preconizează, deci deocamdată nu e clar cât beton şi câtă vegetaţie vor avea aceste zone.

Marius Moş, şeful Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primăria OradeaNu se ştie nici dacă piaţetele vor avea inclusiv terase ori alte unităţi de alimentaţie publică. 

"Va fi constituită o comisie, probabil la nivelul Instituţiei Arhitectului Şef, care va stabili detaliile", spune Marius Moş, şeful Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie

Aşadar, odată cu lansarea concursului de idei, urbaniştii vor trebui să traseze "dotările" şi tot ei vor decide care proiecte vor fi concretizate.

Chiar şi în lipsa acestor detalii, pe 10 august Consiliul Local a votat actualizarea Planului de Mobilitate Urbană şi a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană, care fixează localizarea celor patru centre de cartier. Motivul? Piaţetele trebuiau cuprinse în aceste documente pentru ca amenajarea lor să se poată face cu fonduri europene, condiţia fiind impusă de Comisia Europeană pentru acordarea finanţării în cadrul liniei pentru "Sprijinirea dezvoltării durabile".

Costul viitoarelor amenajări este şi el imposibil de estimat în acest stadiu, de vreme ce municipalitatea încă nu are nici studiile de fezabilitate.

Primarul Ilie Bolojan a promis însă că toate proiectele vor fi supuse dezbaterii publice, aşa că orădenii vor putea veni cu propriile idei şi amendamente. Pentru că, până la urmă, tot ei vor fi şi cei care vor folosi piaţetele. eBihoreanul

28.08.2017
164 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Alesd
Beius
Bratca
Marghita
Nucet
Oradea
Sacuieni
Salonta
Stei
Valea lui Mihai
Vascau


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Bihor pentru ziua de azi.


 
Informatii din Bihor

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
 
Cei mai activi primari din ultimele 7 zile
Dragos Victor Chitic (PNL) Dragos Victor Chitic (PNL)
Piatra Neamt
(2 raspunsuri
)
Gabriel Mutu (PSD) Gabriel Mutu (PSD)
Bucuresti - Sect. 6
(2 raspunsuri
)
Ionut Pucheanu (PSD) Ionut Pucheanu (PSD)
Galati
(1 raspuns
)
Florea Daniel (PSD) Florea Daniel (PSD)
Bucuresti - Sect. 5
(1 raspuns
)
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design