Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
Top raspunsuri
1.  Buzau
  97,18% (69/71)
2.  Piatra Neamt
  71,88% (23/32)
3.  Timisoara
  95,65% (22/23)
4.  Gherla
  100,00% (11/11)
5.  Bucuresti - Sect. 4
  62,50% (10/16)
6.  Voluntari
  100,00% (5/5)
7.  Galati
  33,33% (5/15)
8.  Pitesti
  21,43% (3/14)
9.  Targu - Jiu
  60,00% (3/5)
10.  Bucuresti - Sect. 5
  22,22% (2/9)
 
Top raspunsuri general
Toata lista
 
-    

Primarul si viceprimarul orasului HARLAU, retinuti pentru 24 de ore

Primarul Constantin Cernescu

Primarul orașului Hârlău, Constantin Cernescu, și viceprimarul localității Florin Țăpușă au fost reținuți de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Iași, pentru 24 de ore, sub acuzația de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual și instigare la fals intelectual. 

De asemenea, au fost reținuți pentru 24 de ore și șeful Ocolului Silvic din Hârlău, Ioan Amariei, și șoferul personal al acestuia, Mihai Vatavu. 

Inculpații sunt prezentați vineri Tribunalului Iași, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit DNA, primarul din Hârlău, Constantin Cernescu, este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 infracțiuni), și instigare la fals intelectual, iar viceprimarul localității Florin Țăpușă — de abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu (2 infracțiuni), efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană.

Totodată, Ioan Amariei, șef al Ocolului Silvic Hârlău, este acuzat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (3 infracțiuni), abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (8 infracțiuni), fals intelectual, instigare la fals intelectual (5 infracțiuni), participație improprie la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Mihai Vatavu, șoferul personal al șefului Ocolului Silvic Hârlău, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, în perioada iunie — septembrie 2014, Ioan Amariei, în calitate de șef al Ocolului Silvic Hârlău și reprezentant al achizitorului — Direcția Silvică Iași, a pretins și primit de la un om de afaceri (denunțător în cauză) mai multe foloase — trei uși de garaj în valoare de 7.000 lei, montate la o anexă a Ocolului Silvic Hârlău, și neplata unei lucrări în valoare de 7.000 lei, pe care omul de afaceri o executase la locuința acestuia.

''Aceste foloase au fost obținute de inculpat fie amenințându-l pe omul de afaceri că societatea sa nu va mai fi propusă pentru alte contracte de lucrări pe raza Ocolului Silvic Hârlău, fie ca urmare a promisiunilor că va face propunere la Direcția Silvică Iași, pentru ca o lucrare să fie atribuită firmei administrate de martorul denunțător. În luna septembrie 2014, inculpatul Amariei Ioan 'a uitat' promisiunea făcută și i-a solicitat omului de afaceri 10.000 de lei din suma pe care acesta urma să o obțină din contractul respectiv'', precizează DNA.

Totodată, în perioada februarie — decembrie 2015, Amariei, în aceeași calitate, și-a încălcat atribuțiile de serviciu, în sensul că a dispus și a determinat mai mulți gestionari să elibereze diferite cantități de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară.

Într-una dintre situații, șeful Ocolului Silvic Hârlău a beneficiat de ajutorul lui Mihai Vatavu, șofer personal al acestuia, care a ridicat și transportat materialul lemnos de la unul dintre depozite, fără ca suma de bani rezultată în urma vânzării să intre în evidențele instituției al cărei angajat era, arată DNA.

 

''Mai mult, la data de 11 august 2015, același inculpat, în calitate de șef al Ocolului Silvic Hârlău, nu a dispus măsurile legale ce se impuneau privind confiscarea unei cantități de material lemnos de la o persoană, ce fusese depistată de către angajați ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare transportând materialul respectiv fără documente legale. În unele dintre cazuri, șeful Ocolului Silvic Hârlău a acționat la instigarea inculpatului Cernescu Constantin, primar al orașului Hârlău. Acționând în maniera de mai sus, inculpatul Amariei Ioan a provocat un prejudiciu necuantificat până în prezent instituției pe care o conduce, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii materialului lemnos'', adaugă sursa citată.

 

În aceeași perioadă, arată procurorii, șeful Ocolului Silvic Hârlău a luat cunoștință, prin prisma atribuțiilor de serviciu, despre o sesizare depusă la Comisariatul Regim Silvic Suceava, care-i privea pe mai mulți pădurari aflați în sfera sa de influență, și a aflat detalii referitoare la activitatea de control ce urma a fi demarată în vederea verificării aspectelor reclamate.

În același context, la data de 22 octombrie 2015, inculpatul l-a anunțat pe unul dintre cei reclamați, i-a dat indicații cu privire la perioada exactă a controlului ce urma să aibă loc și ce aspecte trebuie să remedieze sau să ascundă în vederea eludării activității respective, prin aceasta urmărind să obțină un folos nepatrimonial pentru acel angajat.

Pe 17 decembrie 2015, primarul Cernescu a dispus și a determinat un subaltern să întocmească un proces verbal de recepție în care să consemneze faptul că lucrarea ''Extindere rețea alimentare cu apă și branșamente în Pîrcovaci zona Anișoara Smit și Pod Hrisculeni'' era finalizată, aspect nereal, în realitate această nefiind edificată în totalitate.

Astfel a fost creată o pagubă Primăriei Hârlău de 2.433,43 lei, ce reprezintă cuantumul lucrărilor nefinalizate, dar achitate de către unitatea administrativ teritorială.

În perioada august — septembrie 2015, Țăpușă a efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția de viceprimar al orașului Hârlău, în sensul că, în calitate de administrator de fapt al unei societăți comerciale (ce deține un restaurant, o pizzerie și o florărie), s-a implicat în negocierea și încheierea de contracte, a ținut legătura cu consultanți ai firmei, a primit comenzi în numele societății și a efectuat plăți către angajați.

În aceeași perioadă, el a determinat un angajat al Poliției Locale să permită unui autovehicul încărcat cu material lemnos tranzitarea unui drum de acces prevăzut cu barieră, fără ca șoferul să plătească taxa de 250 lei expres prevăzută de o hotărâre a Consiliului Local.

În aceeași calitate, a dispus unui angajat aflat în subordinea sa ca în timpul orelor de program pentru care era pontat să aducă la îndeplinire activități de interes personal ale viceprimarului, cauzându-se prin aceasta o vătămare a intereselor legale ale Primăriei Hârlău.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. AGERPRES

23.01.2016
550 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Harlau
Iasi
Pascani
Podu Iloaiei
Targu Frumos


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Iaşi pentru ziua de azi.


 
Informatii din Iaşi

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
 
Cei mai activi primari din ultimele 7 zile
Nicolae Robu (PNL) Nicolae Robu (PNL)
Timisoara
(9 raspunsuri
)
Cornel Ionica (PSD) Cornel Ionica (PSD)
Pitesti
(7 raspunsuri
)
Constantin Toma (PSD) Constantin Toma (PSD)
Buzau
(6 raspunsuri
)
Dragos Victor Chitic (PNL) Dragos Victor Chitic (PNL)
Piatra Neamt
(5 raspunsuri
)
Ilie Bolojan (PNL) Ilie Bolojan (PNL)
Oradea
(5 raspunsuri
)
Florentin-Costel Pandele (independent) Florentin-Costel Pandele (independent)
Voluntari
(3 raspunsuri
)
Ovidiu Cretu (PSD) Ovidiu Cretu (PSD)
Bistrita
(2 raspunsuri
)
Marcel-Laurentiu Romanescu (PNL) Marcel-Laurentiu Romanescu (PNL)
Targu - Jiu
(2 raspunsuri
)
Ionut Pucheanu (PSD) Ionut Pucheanu (PSD)
Galati
(1 raspuns
)
Florea Daniel (PSD) Florea Daniel (PSD)
Bucuresti - Sect. 5
(1 raspuns
)
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design