Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Reprezentantii Avocatului Poporului saluta demolarea “zidului berlinez” din SFANTU GHEORGHE; Judetul Covasna are in vedere alocarea sumei de 6 milioane de euro pentru construirea aeroportului international Brasov-Ghimbav

Primarul Antal Arpad

Reprezentanţii Avocatului Poporului salută demolarea “zidului berlinez” din Sfântu Gheorghe, respectiv a unui gard din beton ce delimita, parţial, cartierul romilor de restul oraşului.

“Mă bucur să aud că s-a soluţionat această situaţie ce a avut ca obiect aşa zisul ‘zid berlinez’. La data la care noi ne-am sesizat şi am făcut ancheta la Primăria Sfântu Gheorghe, domnul primar şi-a luat angajamentul că va amenaja zona respectivă şi că va dărâma acel zid ce despărţea cele două comunităţi. Salutăm şi ne bucurăm că s-au luat măsurile promise (…) Noi ne-am sesizat în urma unor articole publicate în presă prin care cetăţenii de etnie romă îşi exprimau nemulţumirea cu privire la existenţa acelui zid, se considerau discriminaţi şi separaţi, oarecum, de lumea civilizată (…) La data anchetei am avut o întrevedere plăcută cu conducerea Primăriei, am avut parte de o primire frumoasă, iar domnul primar a prezentat deschidere faţă de soluţionarea acestei probleme şi chiar s-a declarat, la vremea respectivă, ca fiind împotriva oricăror ziduri, de orice natură, între comunităţi. Aşadar, ne bucurăm să auzim că s-a rezolvat favorabil‘, a declarat Cornelia Cor, expert în cadrul Biroului Avocatului Poporului Braşov.

Gardul din beton lung de aproximativ două sute de metri, ridicat în urmă cu mai bine de două decenii în mijlocul străzii Varadi Jozsef din cartierul Orko, a fost demolat la sfârşitul anului trecut, după ce Primăria Sfântu Gheorghe a demarat lucrările de modernizare a zonei.

Primarul Antal Arpad a declarat că demolarea acestuia nu reprezintă “un moment istoric”, deoarece “zidurile invizibile” ce despart cele două comunităţi nu au dispărut odată cu acesta.

“Eu am spus întotdeauna că acele ziduri invizibile care despart comunităţile trebuie demolate. Dacă demolezi un zid fizic, dar acele ziduri invizibile rămân, nu ai rezolvat nimic şi eu cred că nu s-au demolat încă acele ziduri invizibile”, a declarat Antal Arpad.

Autorităţile locale au derulat în ultimii ani o serie de investiţii şi programe sociale pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale romilor din Cartierul Orko, introducând apa potabilă la cişmele, construind un cabinet medical, precum şi un centru de consiliere pentru membri acestei comunităţi.

Luna trecută, Grupul de Acţiune Locală “Sepsi” (GAL Sepsi), din care face parte şi Primăria Sfântu Gheorghe, a anunţat că în următorii cinci ani va derula un proiect, finanţat cu aproape 7 milioane de euro din fonduri europene, ce are ca scop incluziunea socială a persoanelor care trăiesc în trei zone marginalizate din municipiul Sfântu Gheorghe, printre care şi Cartierul Orko.

Proiectul prevede, în principal, dezvoltarea infrastructurii şi derularea de programe educaţionale şi crearea de locuri de muncă pentru persoanele defavorizate.

Managerul de proiect Veres-Nagy Timea a punctat că printre obiectivele proiectului se numără şi “demontarea” stereotipurilor şi prejudecăţilor care există la nivelul comunităţii, precum şi sensibilizarea comunităţii locale cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele marginalizate social. AGERPRES

Judeţul Covasna are în vedere alocarea sumei de şase milioane de euro pentru realizarea aeroportului internaţional Braşov-Ghimbav, de care vor beneficia şi cetăţenii din Covasna, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Sandor Tamas.

“Cu Braşovul avem o idee bună şi vrem să finalizăm aeroportul internaţional Braşov-Ghimbav, indiferent dacă Guvernul de la Bucureşti ne susţine sau nu. Este proiectul judeţului Braşov, dar noi ne-am angajat, noi Consiliul Judeţean Covasna şi Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, să ajutăm acest proiect cu şase milioane de euro, câte trei milioane de euro de fiecare, pentru finalizarea proiectului, care până la urmă este tot unul regional”, a spus preşedintele CJ Covasna, care a participat, în localitatea braşoveană Augustin, la semnarea contractelor de finanţare pentru modernizarea traseului interjudeţean Braşov-Covasna.

Sursa citată s-a referit şi la un alt proiect pe care îl consideră foarte important pentru zonă, o autostradă pe ruta Braşov-Târgu Secuiesc-Bacău, o arteră foarte importantă care leagă Ardealul de Moldova şi pe care circulă zilnic 15.000 de autovehicule, din care 85% sunt în tranzit.

”Este vorba despre DN 11 Braşov-Bacău, care are două benzi şi este de proastă calitate. Pe la Târgu Secuiesc, de pildă, ultimul oraş din Ardeal, circulă zilnic pe această arteră un număr de 15.000 de autovehicule. Este insuportabil şi inacceptabil ca în anul 2018, după 100 de ani de la Marea Unire, să stăm fără autostradă între Ardeal şi Moldova. Să fie clar pentru toată lumea, suntem de acord şi cu autostrada Târgu Mureş-Gheorghieni-Iaşi, dar Braşov-Târgu Secuiesc-Bacău este primordială. Nu este problema noastră, a judeţului, este o problemă naţională dacă vreţi”, a explicat preşedintele CJ Covasna.

El a adăugat că acest proiect al autostrăzii Braşov-Târgu Secuiesc-Bacău este unul foarte clar, este un proiect regional, dar din păcate, până acum nu a văzut din partea guvernanţilor să fie discutat ca fiind unul de nivel naţional. AGERPRES

09.02.2018
193 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Baraolt
Covasna
Intorsura Buzaului
Sfantu Gheorghe
Targu Secuiesc


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Covasna pentru ziua de azi.


 
Informatii din Covasna

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design