Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
Top raspunsuri
1.  Buzau
  100,00% (2/2)
2.  Iasi
  0,00% (0/1)
3.  Cluj Napoca
  0,00% (0/3)
4.  Timisoara
  0,00% (0/1)
 
Top raspunsuri general
Toata lista
 
-    

TARGU MURES: Proiect de reorganizare a sistemului de transport urban si metropolitan pe baza de solutii ecologice inovative; Primaria reia licitatia pentru desfiintarea gropii ilegale de gunoi de langa oras

Primarul Dorin Florea

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a prezentat, într-o conferinţă de presă, proiectul municipalităţii de reorganizare a sistemului de transport urban şi metropolitan pe bază de soluţii ecologice inovative, care să ofere o alternativă la automobile pentru locuitorii oraşului şi cei ai localităţilor adiacente, dar în acelaşi timp să protejeze şi mediul. Dorin Florea a spus că acest studiu de oportunitate pentru investiţiile în sisteme de transport public de mare capacitate, în Târgu Mureş, va sta la baza unui proiect pentru care ar dori să atragă o finanţare europeană.

"Studiul are ca obiect analiza posibilităţilor de soluţionare a problemelor de circulaţie şi transport prin promovarea şi implementarea la scara oraşului şi a zonei sale metropolitane a unui sistem de transport public bazat pe principiul ierarhizării rutelor şi al organizării unor centre inter şi intra-modale de schimb pentru călători. Aceste principii urmăresc să permită reorganizarea întregului sistem de transport urban şi metropolitan prin adoptarea unor soluţii inovative de transport curat şi eficient energetic, care să diminueze impactul nociv asupra mediului înconjurător, pe fondul creşterii mobilităţii. Acest studiu analizează condiţiile specifice de dezvoltare şi evoluţie a oraşului şi ale zonei metropolitane şi posibilităţile tehnice pentru implementarea unui sistem de transport public de mare capacitate, integrat în structura sistemului actual de transport, care să asigure o utilizare multimodală coerentă şi echilibrată, astfel încât să conducă la o creştere a interesului pentru transportul public şi o scădere cu 20-30% a utilizării autoturismului în perspectiva dezvoltării 'Târgu Mureş 2050'', a arătat primarul.

Acesta a arătat că studiul prevede introducerea unui set de reglementări locale privind reorganizarea activităţilor de transport motorizat, în sensul diminuării traficului individual motorizat în interiorul municipiului şi Zonei Metropolitane Târgu Mureş, astfel încât să ducă la diminuarea nivelului de poluare fonică şi chimică a zonei, însă şi la descongestionarea reţelei de transport.

Printre măsurile prezentate se regăsesc o nouă strategie privind asigurarea traficului de tranzit, prin descurajarea tranzitării municipiului de către traficul de mediu şi lung parcurs, adoptarea unei noi politici de parcare, atât pentru zonele rezidenţiale, cât şi pentru navetişti, adoptarea de noi politici privind încurajarea 'mobilităţii dulci' (pietonal şi cu bicicleta sau similar) şi integrarea acesteia cu sistemul de transport public.

În ce priveşte organizarea serviciului de transport public, documentul propune o reorganizare a rutelor de transport pe un criteriu ierarhic, în jurul a 7 magistrale de transport, alimentate de rutele de transport public urban secundare şi de rutele de transport public metropolitan.

Pentru creşterea atractivităţii şi eficienţei sistemului de transport public se propune adoptarea principiului de transport de tip centru-spiţă (hub-and-spoke) prin crearea unor staţii de transport public de interschimb, care să permită transferul facil între vehicule de acelaşi tip sau moduri diferite de transport. Documentul prevede, pe cele 7 magistrale, o linie de cale ferată cu serviciu de trenuri urbane şi suburbane pe relaţia Aeroport Transilvania - Târgu Mureş -Ernei - Reghin, trei linii de tramvai şi trei linii de autobuz electric.

Dorin Florea consideră că acest proiect a identificat o "soluţie a viitorului", iar modernizarea şi integrarea urbană a căii ferate, a malurilor şi cursului râului Poklos, precum şi a malurilor râului Mureş se va face şi în contextul dezvoltării proiectului de amploare Oraşul Ştiinţific pentru Informatica Medicală (Oraşul Digital) Târgu Mureş. AGERPRES 

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat că desfiinţarea gropii ilegale de gunoi este în impas, deoarece municipalitatea trebuie să reia procedura licitaţiei pentru transportul deşeurilor, întrucât nu a avut nicio ofertă eligibilă la prima licitaţie. Florea a spus că a fost depusă o ofertă din partea unei firme care nu îndeplinea condiţiile impuse şi că din acest motiv se caută din nou un operator dispus să transporte circa 6.500 de tone de gunoi pe lună, la depozitele din Sighişoara şi Odorheiu Secuiesc, pentru desfiinţarea gropii de lângă Târgu Mureş.

Primarul a afirmat că deocamdată municipalitatea nu are o soluţie pentru desfiinţarea depozitului de deşeuri, iar proiectul "Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Solide în judeţul Mureş", în valoare de aproape 50 de milioane de euro, care trebuia iniţial finalizat în 2012, este departe de a fi funcţional.

În vara anului trecut, în urma discuţiilor purtate cu fostul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, municipalitatea şi-a luat angajamentul de a desfiinţa groapa ilegală de gunoi până la sfârşitul anului, însă nu a găsit un operator dispus să efectueze astfel de transporturi.

Dorin Florea a afirmat atunci că existenţa unei gropi ilegale de gunoi este o consecinţă directă a faptului că închiderea celor şase depozite de gunoi din oraşele Luduş, Iernut, Târnăveni, Sovata, Reghin şi Târgu Mureş şi a celor 83 de depozite comunale, în perioada 2007-2009, s-a făcut fără ca strategia de gestionare a deşeurilor din judeţul Mureş să fie pusă la punct şi fără a exista o alternativă pentru preluarea întregii cantităţi de deşeuri de către alt depozit.

Acesta a spus că situaţia gestionării deşeurilor se datorează atât negocierilor deficitare privind termenele de tranziţie de închidere a depozitelor de deşeuri de pe teritoriul României, cât şi greşelilor făcute în perioada 2000-2008 de Consiliul Judeţean Mureş. AGERPRES 

18.02.2016
704 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Gurghiu
Iernut
Ludus
Miercurea Nirajului
Reghin
Sangeorgiu de Padure
Sarmasu
Sighisoara
Sovata
Targu Mures
Tarnaveni
Ungheni


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Mureş pentru ziua de azi.


 
Informatii din Mureş

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
 
Cei mai activi primari din ultimele 7 zile
Dragos Victor Chitic (PNL) Dragos Victor Chitic (PNL)
Piatra Neamt
(2 raspunsuri
)
Gabriel Mutu (PSD) Gabriel Mutu (PSD)
Bucuresti - Sect. 6
(2 raspunsuri
)
Florea Daniel (PSD) Florea Daniel (PSD)
Bucuresti - Sect. 5
(1 raspuns
)
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design