Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
Top raspunsuri
1.  Buzau
  100,00% (3/3)
2.  Cluj Napoca
  0,00% (0/3)
3.  Petrosani
  0,00% (0/1)
4.  Iasi
  0,00% (0/1)
5.  Timisoara
  0,00% (0/1)
 
Top raspunsuri general
Toata lista
 
-    

O singura persoana condamnata cu executare in "dosarul fursecurilor” de la Primaria SUCEAVA. Majoritatea inculpatilor din dosar au fost achitati

Primaria Suceava

Curtea de Apel Cluj a stabilit că Tamara Chiribucă, apropiata lui Neculai Bujor, director economic al Primăriei Suceava în perioada 2000 – 2004, va petrece trei ani şi patru luni în spatele gratiilor. Neculai Bujor  a primit condamnare cu suspendare, în timp ce mai mulţi inculpaţi din dosar au fost achitaţi de instanţa clujeană.

Curtea de Apel Cluj  s-a pronunţat în unul dintre cele mai vechi dosare de corupţie din municipiul Suceava. Este vorba despre dosarul care a  vizat prejudicierea Primăriei municipiului Sucea­va cu zeci de miliarde de lei vechi în perioada în care şef al administraţiei municipale era Marian Ionescu, director economic Neculai Bujor, şef la achiziţii Constantin Bâtă, iar principal furnizor Tamara Chiribucă – acum Achiţei, prin firmele sale. Victimele colaterale nu se pun la socoteală.

Dosarul respectiv se referă la fapte petrecute în perioada 2000 – 2004, şi are drept obiect infracţiuni de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi fals. În perioada respectivă, sume mari de bani din conturile Primăriei suce­vene au fost achitate către firmele afaceristei Chiribucă, o apropiată a directorului economic din acea vreme, Ne­culai Bujor, chipurile pentru plata unor cantităţi uriaşe de produse de patiserie si alte bunuri, achiziţionate, teoretic, î­n special pentru diverse acţiuni de protocol ale instituţiei. Valoare totală a prejudiciului a fost estimată atunci la peste 8 milioane de lei.

Instanţa superioară de la Cluj, unde a fost transferat dosarul întocmit de pro­curorii DNA suceveni acum 11 ani, a identificat principalul vinovat, dar a lăsat totodată în libertate pe mai toţi inculpaţii din dosarul ce a făcut multă zarvă în urmă cu mai bine de zece ani, în care erau trimişi în judecată  printre alţii un şef al Gărzii Financiare,  o patroană şi lucrători din subordinea sa, un director din Primărie şi nişte subordonaţi ai săi, precum şi un director de ziar, care acum a fost achitat.

Singura persoană condamnată cu executare în acest dosar este Tamara Chi­ri­­bucă, acum Tamara Achiţei, care va trebui să îşi petreacă trei ani şi patru luni în spatele gratiilor pentru înşelăciune, fiind însă achitată pentru mai multe infrac­ţiuni economice pentru care fusese tri­misă în judecată.

Potrivit comunicatului de presă transmis de Cur­tea de Apel Cluj, s-au admis apelurile declarate de procurorii DNA şi de in­­culpaţi împotriva sentinţei penale din 23 decembrie 2013, pronunţată de Tribunalul Bistriţa Năsăud, pe care o desfiinţează în parte sub aspectul laturii penale şi civile a cauzei. În noua hotă­râre  pronunţată se reţine pentru toţi inculpaţii legea penală mai favorabilă.

Astfel, faţă de Tamara Achiţei (fostă Chiribucă) încetează procesul penal în ce priveşte următoarele infracţiuni: eva­ziune fiscală; fals în înscrisuri sub semnătură privată; instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată; folosirea cu rea – credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu; eva­ziune fiscală; instigare la fals deoa­rece a intervenit prescripţia răspunderii penale. S-a dispus de asemenea achi­tarea sa pentru infracţiunea de evaziune fiscală, deoarece fapta nu mai este incriminată în prezent.

Tamara Achiţei – fostă Chiribucă a fost totuşi condamnată pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune la pedeapsa de trei ani şi patru luni închisoare şi 2 ani pe­deapsa complementară a interzicerii unor drepturi.

Fostul director economic al Primăriei, Neculai Bujor, lăsat în libertate, dar obligat să plătească prejudiciul şi să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii

În cazul lui Neculai Bujor, fostul director economic al Primăriei Suceava, conform principiului aplicării legii penale mai favorabile, acesta a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de  abuz în serviciu la pedeapsa de un an şi şase luni închisoare; pentru  luare de mită la pedeapsa de doi ani de închisoare.

Cele două pedepse au fost contopite, stabilindu-se  pedeapsa cea mai grea de doi ani închisoare, la care se adaugă sporul de şase luni închisoare, reprezentând o treime din cealaltă pedeapsă aplicată, urmând a-i aplica în final inculpatului pedeapsa de doi ani şi şase luni închisoare. Magistraţii Curţii de Apel Cluj au dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata termenului de încercare de patru ani.

Constantin Bâtă, fost director în cadrul Primăriei Suceava în perioada în care aceasta a fost condusă de Marian Ionescu, a scăpat de câteva condamnări pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, înşelăciune şi complicitate la înşelăciune datorită prescripţiei pedepselor, dar a rămas cu o condamnare pentru abuz în serviciu, la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare.

Pentru Emilia Sveică, fostă contabilă a firmelor Tamarei Chiribucă, s-a constatat prescripţia răspunderii penale pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la înşelăciune.

Violeta Spătaru, o altă contabilă, a beneficiat de asemenea de prescripţia unor pedepse pentru de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la înşelăciune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la evaziune fiscală.

A fost însă condamnată pentru o altă faptă de complicitate la evaziune fiscală la pedeapsa de doi ani închisoare. S-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata termenului de încercare de doi ani.

O altă persoană inculpată în acest dosar, Ioana Ungureanu, judecată pentru fals intelectual, a scăpat de condamnare datorită faptului că a intervenit prescripţia răspunderii penale.

În ceea ce îl priveşte pe fostul şef al Gărzii Financiare Suceava, Dumitru Buta, inculpat în acest dosar, Curtea de Apel Cluj a dispus încetarea procesului penal pentru complicitate la evaziune fiscală datorită prescripţiei, dar a decis să îl condamne pentru luare de mită la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de patru ani.

Curtea de Apel Cluj l-a achitat pe Dumitru Teodorescu pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, a desfiinţat măsura confiscării telefonului mobil marca Samsung V 200 cu cameră foto în valoare de 2.288, 2 RON, ridicat de la Dumitru Teodorescu, şi a dispus restituirea telefonului către acesta, scrie Adevarul.

21.04.2017
1899 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Brosteni
Cajvana
Campulung Moldovenesc
Dolhasca
Falticeni
Frasini
Gura Humorului
Liteni
Milisauti
Radauti
Salcea
Siret
Solca
Suceava
Vatra Dornei
Vicovu de Sus


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Suceava pentru ziua de azi.


 
Informatii din Suceava

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
 
Cei mai activi primari din ultimele 7 zile
Dragos Victor Chitic (PNL) Dragos Victor Chitic (PNL)
Piatra Neamt
(2 raspunsuri
)
Gabriel Mutu (PSD) Gabriel Mutu (PSD)
Bucuresti - Sect. 6
(2 raspunsuri
)
Florea Daniel (PSD) Florea Daniel (PSD)
Bucuresti - Sect. 5
(1 raspuns
)
Nicolae Robu (PNL) Nicolae Robu (PNL)
Timisoara
(1 raspuns
)
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design